Proslavljena svetkovina bl. Ozane Kotorke

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 29. travnja 2016. - 12:02

Dana 27. travnja 2016., svetim misama, molitvama i pjesmama pred tijelom blaženice koje se neraspadnuto čuva u kotorskoj crkvi Sv. Marije od Rijeke, svečano je proslavljena svetkovina bl. Ozane Kotorke, dominikanske trećoredice i suzaštitnice grada Kotora. Proslava je počela već rano ujutro, kada je u 6 h slavljena prva misa, nakon koje su uslijedile još dvije jutarnje mise. Euharistiju u 10 h predslavio je o. Nikola Mioč OP, a propovijedao je mons. Srećko Majić, peraški župnik. Na misi su bili prisutni dominikanski novaci, sestre dominikanke te brojni hodočasnici iz Dubrovnika, koji su došli u pratnji o. Mioča, potpriora dubrovačkog dominikanskog samostana. Pjevanje je animirala s. Dragica Kuštre.

Svečana pontifikalna misa koju je predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, proslavljena je s početkom u 18 h . Uz biskupa su koncelebrirali svećenici i đakon kotorske biskupije, te mons. Lovro Cindori koji je došao s hodočasnicima iz Zagreba, o. Mihael M. Tolj OP, župnik župe sv. Križa u Gružu i dr. sc. fra Stipo Kljajić. Na početku  sv. mise, biskup je pozdravio sve hodočasnike iz Hrvatske i svih krajeva kotorske biskupije, te goste koncelebrante. Započinjući propovijed, biskup Janjić je pročitao pozdrav mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa u kojem je poručio: «Sjećam se kako sam prije godinu dana nazočio lijepoj proslavi i znanstvenom skupu u Kotoru o bl. Ozani Kotorki. I već je godina proletjela, ali uspomene ne blijede. S tim mislima i prisjećanjem, pozdravljam tebe i tvoje suradnike, kao i sve koji će se večeras okupiti oko blaženice u crkvi sv. Marije od Rijeke. Sa dragim sjećanjem šaljem pozdrave iz grada Sv. Stošije i želim blagoslovljen dan Ozaninoga godišnjega slavlja koje se događa u velikoj jubilarnoj obljetnici, osam stoljeća dominikanskog reda. Svako dobro uz pozdrav u Gospodinu!»

Kotorski biskup je još jednom pozdravio sve hodočasnike rekavši da je njihov dolazak u Zaljev svetaca ohrabrenje za sve koji u njemu žive, te osnaženje koje svjedoči kršćansku blizinu i zajedništvo. Govoreći o životu blažene Ozane, biskup je u homiliji podsjetio na njezino podrijetlo iz sela Relezi u Crnoj Gori, te na događaje iz njezina djetinjstva koji su je potakli da dođe u Kotor kako bi ondje našla Boga i cijeli svoj život posvetila službi Bogu kroz molitvu i pokoru. «U čemu je primjer naša blaženica? Ta trećoredica dominikanka rođena 1493 godina, koja je kao djevojčica tražila Boga(…) Ozana je prvi susret s Bogom imala u prirodi. I mi danas trebamo biti zadivljeni prirodom i stvorenjem, i promatrajući stvoreno počinjemo se pitati tko je sve stvorio? Odgovor nam se lagano otkriva u dubini naše duše. Gledajući ljepotu stvorene prirode, to nas poput Ozane može približiti Bogu.» Biskup Janjić je nadalje podsjetio da se poput Ozane, moramo znati povući iz vreve i užurbanosti ovoga svijeta, kako bismo u tišini i osamljenosti mogli osluškivati Božje poticaje u vlastitom životu. Osobiti naglasak biskup je stavio na ispravnoj izgradnji savjesti bez koje je nemoguće istinski i cjelovito živjeti vjeru: «Duh bl. Ozane nam govori snažno i danas: odgajajte sebe iznutra, svoju savjest. Kada nađete Boga, naći ćete svoj oslonac u životu. S Bogom u životu nemate se razloga ičega bojati». Kotorski biskup se osvrnuo i na sadašnje stanje crkve sv. Pavla koja više nije u vlasništvu biskupije, a u kojoj se nalazila ćelija Bl. Ozane – u njoj provela najveći dio svoga života, zatvorena u strogoj pokori; te je izrazio nadu da će makar ta sobica – blaženičina ćelija, jednog dana ipak biti mjestom koje će u potpunosti biti posvećeno kotorskoj blaženici te će biti otvoreno za sve njezine štovatelje. Mons. Janjić zaključio je homiliju molitvom za obnovu vjere i savjesti upravljenom bl. Ozani.

Sveta misa završila se molitvom pred neraspadnutim tijelom blaženice i cjelivanjem njezinih relikvija. Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem uzveličao zbor kotorske katedrale, pod ravnanjem prof. Andree Orlando, dok je za orguljama bio Kristijan Bojović.