Proslavljen blagdan svetog Dujma

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. svibnja 2015. - 9:11
Autor: 

Jučer je diljem Hrvatske proslavljen blagdan sv.Dujma. Najjužniji spomenik Svetome Duju na istočnoj jadranskoj obali, datira iz IX.-XIII. stoljeća, i smještena je u naselju Škaljari u Kotoru. Svečanu svetu Misu u kripti male crkve služio je generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, pred sedamdeset vjernika koji su došli uveličati dan ovoga sveca.

 

"Crkva slavi danas svetkovinu svetoga Dujma, biskupa i mučenika, koji je krvlju početkom IV. stoljeća potvrdio svoju vjernost Kristu.

Ova crkva u kojoj se danas nalazimo, rječiti je spomenik njegova kulta na jugu istočno – jadranske obale, i svjedok pripadnosti  kotorske biskupije solinskoj odnosno splitskoj metropoliji. Ovo je svjedočanstvo potvrđeno i u aktima splitskih sabora 925. i 928. godine.

Danas obilježavamo i mali jubilej, desetu obljetnicu  obnove ove crkve i nakon više stoljeća vraćanja iste, njenoj izvornoj namjeni hrama, koji nas okuplja i izgrađuje. On svojom arhitekturom predstavlja rijetku pojavu na današnjem crnogorskom dijelu dalmatinske obale. Slične primjere nalazimo samo u kompleksu benediktinskoga samostana na Ratcu i u starom Baru. Predstavlja crkvu s kriptom. Veličina ovoga kompleksa nije usporediva s njegovom monumentalnošću i ljepotom. Radi ograničenog prostora blagdan svetoga Dujma najčešće smo u ovih deset godina proslavljali na otvorenom, ponekad i u samoj crkvi, ovo je prvi put  da to činimo u kripti ovoga kompleksa, vjerojatno nad grobom neke značajne osobe koja je bila zaslužna za izgradnju ovoga ,Bogu i svetomu Dujmu posvećenoga prostora.

Ova grmljavina , iznenadni pljusak i naš silazak u kriptu čini mi se nije sasvim slučajan. Stoga neka on bude molitveno sjećanje na sve one koji su ovaj hram gradili i kroz povijest obnavljali.

Čuli smo danas u poslanici sv. Ivana apostola( 1 Iv 5, 1 - 5), jednu rečenicu koju želim ponoviti a ona glasi : Sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. Današnja svetkovina to nam i potvrđuje. Nije Dioklecijan, moćni rimski imperator pobijedio svijet, nego je pobijedio sveti Dujam mučenik. Znamo Dioklecijan je sebi u Splitu sagradio veličanstvenu grobnicu – mauzolej, ali je u njoj danas,  od VII. stoljeća ne njegov, već svetoga Dujma grob, katedrala posvećena Bogorodici i svetome Dujmu.

Split danas, i mi ovdje kao i ostali diljem svijeta, ne proslavljamo Dioklecijana nego mučenika Dujma, zar to nije svjedočanstvo da svijet pobjeđuje ono što je od Boga rođeno. Dobro ovo zapamtimo! To nam potvrđuje i današnje Evanđelje koje nam donosi, kako smo čuli, sveti Matej: Tko nađe svoj život izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga ( Mt 10, 34 – 39 )", naglasio je između ostalog u svojoj propovjedi don Anton Belan.

 

Crkva sv.Dujma u Škaljarima jučer je proslavila 10. obljetnicu svoje obnove, zahvaljujući sredstvima grada Splita, Splitske županije i Kotorske biskupije.