Proslava Dana posvećenog života i ustoličenje novog počasnog kanonika

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 22. ožujka 2018. - 11:18

Svećenici Kotorske biskupije okupili su se u srijedu, 21. ožujka na korizmenu duhovnu obnovu koja se prema običajima biskupije proslavlja kao i Dan posvećenog života.

Nakon zajedničke jutarnje molitve, svećenike je u Ordinarijatu pozdravio kotorski biskup mons. Ilija Janjić prenijevši im pozdrave sv. Oca, s kojim se susreo tijekom prošlotjedne audijencije. Biskup je potaknuo svoje svećenike na ozbiljan pristup duhovnoj obnovi u najintenzivnijem duhovnom periodu liturgijske godine, te je podsjetio na važnost zdušnog obavljanja pastoralnih dužnosti od kojih u ovom periodu osobitu pozornost treba pridati pohodu bolesnih i nemoćnih.

Prigodno predavanje održao je p. Jakov Jurendić DI s temom „Kako pomoći svećenicima da žive što svetije, moralnije i zdravije“. Pater Jakov govorio je o psihološkim komponentama svećeničkog identiteta i duhovnog zvanja, čiji se veliki izazov prepoznaje u prenošenju nadnaravnih stvarnosti u naravnu životnu svakodnevnicu. To je nemoguće – kazao je p. Jakov – bez potpune zrelosti. Izlaz u sukobu između osobnih želja i ideala svećeničkog života, mora se tražiti u obnovi ljubavi prema Bogu te u čvrstom molitvenom odnosu.

U poslijepodnevnom dijelu programa p. Jurendić održao je duhovni nagovor za svećenike i redovnice koje djeluju u Kotorskoj biskupiji. Na početku nagovora biskup je pozdravio okupljene svećenike i redovnice, te podsjetio da Dan posvećenog života podrazumijeva na nesebično darivanje Crkvi u službi svim potrebitima.

Pater Jurendić govorio je o potrebi novog odgoja za redovništvo. Bogu posvećeni nisu samo redovnici i redovnice nego svi svećenici, rekao je p. Jakov, dodavši da se često puta zna dogoditi da svećenici koji ne polažu zavjete, iste žive puno bolje od onih koji su ih položili.  Teško je živjeti kao Bogu posvećena osoba. Ako stalno ne radimo na tome, postoji opasnost da nam izblijede naši zavjeti i obećanja koja smo izrekli, i malo po malo možemo postati osobe koje više nisu dovoljno posvećene: radi toga se osjeća potreba za novim odgojem. Ključna sastavnica novog odgoja kako je kazao p. Jurendić je izgradnja stabilne osobnosti: autentična religiozna osoba slična je vjernom slugi koji svaki dan vrši Božje djelo, to je čovjek koji intimno ustrojen da živi u dijalogu, u prijateljstvu s Gospodinom. Pravi redovnički odgoj znači dozrijevati;  znači biti, a ne imati, uvijek ići prema višemu, priznati Božje darove i razvijati vlastitu sposobnost i ljubav, oblikovati razum za upoznavanje istine, uskladiti vlastite unutarnje sposobnosti. Nakon nagovora i ispita savjesti uslijedila je prigoda za svetu ispovijed.

Proslava Dana posvećenog života imala je svoj vrhunac u koncelebriranom euharistijskom slavlju s pjevanom večernjom u katedrali. Prije same sv. mise upriličeno je ustoličenje novog počasnog kanonika Stolnog kaptola sv. Tripuna, preč. don Pavla Medača. Obred instalacije predvodio je kotorski biskup uz sudjelovanje ostalih kanonika stolnog kaptola.

Biskup Janjić je u propovijedi govorio o nužnosti neprekidnog otkrivanja ljepote liturgije te intenziviranju sakramentalnog života, osobito euharistije i ispovijedi, a svećenike je potaknuo da u pastoralnoj praksi nastoje što više približiti sakrament bolesničkog pomazanja. Uputivši čestitke novom kanoniku don Pavlu Medaču, biskup je podsjetio na njegovo petnaestogodišnje djelovanje u biskupiji, u kojoj je uz službu kancelara, bio župnikom na Mulu i u Dobroti. Mons. Janjić istaknuo je don Pavlovo veliko zalaganje koje je dovelo do izrazito zahtjevne obnove sakralnog kompleksa Sv. Eustahija, te započet rad na osnivanju Biblioteke kotorske biskupije. Čestitajući svim okupljenima Dan posvećenog života, biskup je poručio da je ova duhovna obnova ujedno i najbolji uvod u skoro slavlje Cvjetnice i Vazmenog trodnevlja.