Promovirana knjiga Vladimira Lukšića „Spič – Šušanj – Zupci iz tradicionalne baštine“

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. lipnja 2022. - 13:03
Autor: 

 Nevladina organizacija „Novo i ljepše Sutomore“ organizirala je 10. lipnja 2022. pred brojnom publikom u restoranu „Izvor“ promociju knjige povjesničara i publiciste Vladimira Vlada Lukšića „Spič – Šušanj – Zupci iz tradicionalne baštine“. Autor je uz recenzente, mr. sc. Ivanom Jovovićem i prof. Antom Tonijem Zgradićem, predstavio taj pisani spomenik spičanskoj narodnoj nošnji, u koju su bili odjeveni te večeri mnoge žene i djeca.

Moderatorica večeri, Ana Čekalović, također obučena u lokalnu narodnu nošnju, naglasila je da je knjiga rađena dugo i temeljito, ali i da je jednako čekala svoju promociju zbog pandemije, a cijeli tiraž je već rasprodan. Lukšiću ovo nije prva knjiga, a napisao je također jednu o Župi sv. Andrije u Brci radi koje mu je prošle godine uručeno priznanje župe na Sv. Andriju. Nadalje, uime domaćina prisutne je pozdravio Aleksandar Ćaki Petrović, vlasnik restorana, iskazavši zadovoljstvo okupljanja lijepim povodom.

O knjizi „Spič – Šušanj – Zupci iz tradicionalne baštine“ govorio je najprije mr. sc. Ivan Jovović, koji Lukšićev rad prati od početka. Kazao je da je knjiga namijenjena zavičajnoj tematici koja u širem kontekstu dobiva sasvim drugu dimenziju. Iako diplomirani ekonomist, Lukšić je uradio puno za to područje, posebno za Spič, a spomenutom knjigo proširio svoje istraživanje također na Šušanj i Zupci. Ukoričenim istraživanjem kulturne baštine Lukšić je uputio poziv lokalnim i državnim kulturnim ustanovama da više porade na zaštiti i valorizaciji materijalnih i nematerijalnih spomenika, kao što su narodne nošnje koje su u svijetu bile obrazac ponašanja sve do unatrag pola stoljeća, naveo je Jovović te nastavio: „Zanimljivo je da se za proteklih nekoliko decenija narodna nošnja gotovo izgubila iz javne upotrebe, što jasno govori koliki je proces urbanizacije i globalizacije uticao na promjenu našeg ponašanja, ali i na gubljenju kolektivne memorije. Ženska nošnja nije pretrpjela unifikacije i zadržala sve one lokalne karakteristike koje imaju sve tri oblasti, iako i tu postoje određene specifičnosti u Spiču, Šušanju i Zupci“.

Profesor Anto Toni Zgradić također je govorio o knjizi Vladimira Lukšića. Istaknuo je kako ga je autor „obradovao uspjelim ostvarenjem – monografijom koja na skoro 200 strana riječju i slikom podsjeća na bogato nasljeđe koje ga je duhovno iznjedrilo i kojem on bogato uzvraća“. Autor je ponudio na stranicama svoga djela bogatstvo onoga što se moglo naći u porodičnim kolekcijama i depou muzeja grada Bara. „U formiranju monografije autor slijedi primjer Jovana Vukmanovića i njegovog rada iz 1950. godine, obrađujući mušku i žensku nošnju solidnim opisima pojedinih komada i fotografijama koje knjigu čine posebno lijepom. Predstavljen je stariji i noviji tip odijevanja, svakodnevna i svečana nošnja“, kazao je Zgradić te napomenuo kako sačuvan samo manji dio tog neprocjenjivog blaga. Tekstil i odjeća zbog svog kratkog trajanja, svakidašnje upotrebe i bez svijesti o važnosti, učinili su da propadne najveći dio baštine. Kao posebnu vrijednost knjige, Zgradić je istaknuo pronalazak odjevnih predmeta iz polovice 19. st., a najveći dio teksta posvećen je djevojačkom i nevjestinjskom uređivanju.

Autor knjige Vlado Lukšić pozdravio je sve goste na promociji s kojima je podijelio iskustvo nastanka knjige: „Od Mišića do Zubaca napravljeno je 600 fotografija od kojih je 212 ušlo u knjigu. Pokušali smo da sve najljepše stavimo u nju i sačuvamo ovu našu materijalnu vrijednost. Bilo je zadovoljstvo družiti se sa tim ljudima koji su posjedovali odjevne predmete i nakit. Hvala im što su pokazali razumijevanje, a lijepo su nas i dočekali. Bio je to proces koji je trajao godinu i pol“. Zahvalio je nekadašnjoj predsjednici NVO „Novo i ljepše Sutomore“ Slobodanki Hrvatin, a novoj predstavnici Ani Čakalović poželio još mnogo uspješnih akcija. Toj je nevladinoj organizaciji uručio svoju knjigu na CD-u, dao im besplatno i neograničeno sva prava te izrazio želju da se nađu sponzori i knjiga ponovno tiska jer ukoričenih primjeraka više nema u prodaji.

Među brojnom publikom bio je također ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, predsjednica SO Bar Milena Božović te uime župe Sutomore đakon don Damir Vrbešić. Za revijalni dio večeri pobrinuli su se članovi KUD „Jedinstvo“ iz Bara koji su domaćim narodnim pjesmama doprinijeli promociji knjige. Pljesak je izazvao i mali igrokaz kojim su spičanska odiva Tanja Nilović i djevojčice Mija i Marija Zanković prikazale kako su nekada babe spremale prćiju unukama. Na kraju večeri, prisutni su uživali u poznatim i raznim delicijama spičanskog kraja koje je, po tradiciji, pripremila porodica Petrović, Aleksandar i Ajla.

 

 Foto : DARIJA JELIĆ