Promovirana knjiga „Kotor moje mladosti“ Branka Janjalije

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. rujna 2021. - 13:09
Autor: 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica  je u četvrtak 9. 9., u prepunom Atriju Kulturnog centra organizirao promociju knjige „Kotor moje mladosti“,  autora Branka Janjalije, inženjera u mirovini, jednog od osnivača klape ,,Bokeljski mornari’’.

Prof. dr. Gracijela Čulić je zapisala: ,,Naš Banjo ili ,,mali Janjalija“, koji je u međuvremenu do ove promocije, porastao do vrijednog i dobronamjernog hroničara  svog grada sa ljubavlju je opisao mediteransku, civilizacijsku i građansku matricu Kotora i njenu neprolaznost u vremenu… Nekadašnji životi, izgubljene ljubavi, surove samoće, posložio je Branko u galeriji neprolaznog grada da bi nastavili da živie u vremenu koje više nije njihovo, u svojoj surovoj tihoj napuštenosti. Druga strana Brankovog kotorskog spomenara su duga i iskrena prijateljstva koju je sam grad i život u njemu stvarao kao neprolaznu radost… Naslovnu sintagmu ove knjige prožimaju dvije znakovite riječi ,,Kotor“ i ,,mladost“. Jedna i druga asociraju na kontinuitet, na duhovne sadržaje grada, na njihove metamorfoze, na malog običnog čovjeka u procijepu povijesti i stradanja, tjeskobe i slobode’’.

Povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović je istakla da su „dirljiva Brankova sjećanja na Kotor njegove mladosti, kao uostalom i sva sjećanja, ali Banjova su posebna zbog rijetke neposrednosti i iskrenosti i ogromne količine ljubavi prema ljudima i događanjima. Ova neposrednost, iskrenost i ljubav izbija iz svake Banjove rečenice i bez alegorije, uvijanja i kitnjastih fraza u tekstu se stvara jasna, proživljena, opipljiva slika ljudi i događanja, „čudesnog“ Kotora Brankove mladosti… Branku moramo biti zahvalni, zato što nas vratio u jedno davno, prošlo vrijeme, Kotor njegove mladosti i mladosti svih onih koji su i dalje duhom mladi. Ostavio nam je još uvijek živa lica, kuće, predjele, institucije, običaje, ostavio nam je Kotor, kojeg se čvrsto držimo, koji nas nadahnjuje, bodri, štiti, daje nam snage da krenemo dalje. U Kotoru Brankove mladosti živjelo se lijepo od bokuna ljubavi i dobre muzike i to je bilo dovoljno. Prisjetimo se tih davnih dana čežnijivo i sa sjetom i prošetajmo još jedan đir po našem drevnom gradu praćeni zvukom Banjove klapske pjesme, raznježeni njegovom dirljivom pričom“.

Autor je na kraju zahvalio svima i naglasio da se pokušao prisjetiti svog djetinjstva i mladosti na Šuranju i ostaviti svjedočanstvo o ,,dobrim, starim’’ vremenima.

Moderatorica  programa je bila bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo, a  u glazbenom dijelu programa nastupili su Dragana Bokan i Nikola Otašević na gitari.