Promoviran časopis Komuna posvećen znamenitim Hrvatima

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 23. studenog 2023. - 11:14
Autor: 

Promocija časopisa  Komuna,  u cijelosti posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori,  održana je sinoć  u Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV -a Zvonimir Deković, koji je izrazio zadovoljstvo što se upravo ovaj broj časopisa promovira u Tivtu.

„Četrdeset šesti broj Komune tematski je posvećen znamenitim Hrvatima, koji su živjeli i stvarali na prostorima Crne Gore tokom viševjekovne istorije. Njihovo djelo i značaj ostavili su nemjerljiv kulturološko civilizacijski trag, koji svjedoči umjetničkim, književnim, naučnim, prosvjetiteljskim i duhovnim doprinosom kao trajnom baštinom i nasljeđem Crne Gore“ – rekao je  mr. sc. Amer Ramusović, koji je također podsjetio na trud uredništva Komune da uvijek opravda povjerenje čitatelja.  Također ističe da  važnost „tumačenja vrijednosti koje su svojim djelom afirmisali znamenita imena koja su svoj duhovni, intelektualni, naučni i sveukupni svjetonazor u dužem ili kraćem periodu života i rada posvetili Crnoj Gori u njenim različitim oblicima državnog, društvenog i ideološkog uređenja“. Ramusović zahvaljuje svim autorima koji su pokazali „veliko razumijevanje za značaj i kulturu  izuzetno značajne baštine znamenitih Hrvata na prostoru Crne Gore koje ostaje kao snažno civilizacijsko nasljeđe u čijim je temeljima utkan proces opštečovječanskih vrijednosti kojima su otvorena i napredna društva posvećena“.

Književnik Miraš Martinović, autor brojnih tekstova Komune, kazao je kako itekako pozdravlja ovaj podvig, kojim se spaja crnogorska kultura i tradicija s hrvatskom kulturom i tradicijom.

„Tematski broj, koji je sa nama bavi se znamenitim Hrvatima, koji su utkali naučna i druga zvanja u civilizacijski kod Crne Gore. Oni značajni, prvoga reda i najznačajniji. Kako je gospodin Martinović kazao  - ovaj broj na najljepši način otkriva kulturne i druge veze između Crne Gore i Hrvatske, kroz stoljeća do naših dana.  Martinović se prisjeća Mažuranića, Bogišića, Butorca, Čižeka…, koji su ostavili neizbrisiv trag: „Ovaj broj predstavlja te trajne niti i primjere međukulturalnosti, rečeno današnjim žargonom  darivanja bez naknade, a ti darovi se ne mogu nadoknaditi, ne traže naknadu. Zato nemaju cijenu“.

„Komuna je važna karika kontinuiteta svih koji žive na prostoru Crne Gore, bez obzira na razlike i prostor. Posvećena ukupnoj Crnoj Gori. Njenom sjevernom, onom srednjem i ovom južnom dijelu. Dom kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, koji nas je ugostio, najbolji je primjer i mjesto prožimanja kultura, strujanja, koja su višeznačna i mnogostruka. Uvijek mi je posebno kada ovdje govorim! U svom domu sam, u svom prostoru“ – rekao je na kraju obraćanja književnik Miraš Martinović.

Prof. Neven Staničić uvijek na zanimljiv način približi prošlost, kao i živote znamenitih ličnosti, ali prezentirajući nam njihov životni put na  poseban način. Govori kako   Komuna predstavlja najbolji primjer što Boka predstavlja za Crnu Goru i činjenicu da je Boka u svom trajanju bila dio svjetskih dešavanja, samim tim doprinosila  brojnim kulturama, a ne samo našim. Utjecaj hrvatske kulture na Crnu Goru je zaista velik. Za razliku od drugih govornika, Staničić se posvećuje temi žene u prošlosti, izučavanju statusa žene – ima li ih kao značajnih subjekata, njihovo vrednovanje, utjecaj na tadašnji „muški svijet“ te jesu li u svom vremenu bile svjesne svojih mogućnosti. Pronalazi ih u pismima i ističe njihove značajne uloge.  Osvrće se i na znamenite Hrvate, o kojima se ne govori dovoljno te nas podsjeća na značaj vraćanja na prošlost, zbog  njezinog utjecaja na sadašnjost.

 Mr. sc.  Željko Rutović, koji ima veliku ulogu u časopisu govori o dvije vrijednosti – kulturi sjećanja i kulturi dokumenta tj. činjenica. Misija ovog časopisa, kako i sam ističe su opće vrijednosti naprednog čovječanstva – traganje za   zajedničkim i kolektivnim korijenima. Podsjeća da je važno dokumentirati  prošlost, tragati i čuvati je, jer smo svjedoci  da se iz različitih uglova tumači i dobiva nova značenja i vrijednosti. Skloni smo zaboravu te nas sve potiče  da moramo istraživati i težiti istini te konstantno njegovati sjećanje na ljude koji su ostavili trag svojim djelovanjem.

 Tiskanje ovog broja omogućio je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Promociji je nazočila  i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević.