Promocija knjige za djecu „Maštalica“ sutra u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. svibnja 2022. - 10:05
Autor: 

Promocija knjige modernе poezije za djecu „Maštalica“,  autorice  Ane Janović, održat će se u Muzeju i galeriji Tivat u petak, 27. 5., s početkom u 18 sati. Organizator promocije je NVU „Gjurgjevo brdo“,  uz podršku JU Muzej i galerija Tivat.

„Ana Janović je rođena na Cetinju 1981. godine. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u Herceg Novom gdje je živjela do 2017. godine kada se zbog ljubavi i porodice preselila u susjedni grad Tivat. Diplomirala je 2018. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci – Odsjek turizam i hotelijerstvo, te stekla zvanje diplomiranog menadžera u turizmu. Talenat za pisanje poezije otkrila je u ranoj mladosti, a podsticaj za pisanje dječije poezije je dobila nakon učešća na literarnom projektu lokalnog vrtića kada je napisala pjesmu o svojoj djevojčici. Pored sopstvenih dogodovština iz djetinjstva ćerka joj je nepresušan izvor inspiracije. Ovo je njena prva zbirka pjesama za djecu“.

Pored autorice, o knjizi će govoriti Sandra Slovnikar, iz NVO „Književna omladina Tivta“,  Dragan Popadić kao recenzent, dok će moderator večeri biti Dragan Laković.

„Već na prvi pogled može se primetiti da u Aninim pesmama sve vrvi od vedrine i života, od optimizma i lepote, a sve to u sadejstvu sa čitavim nizom uspelih asocijacija, zaumnih slika i neobičnih, šalozbiljnih scena, čime se iskazuje svojevrstan i osoben doživljaj sveta. Ana Janović piše s puno ljubavi i elana, jednostavno i nenametljivo, kroz igru, dijalošku formu i izvesnu dozu pouke. Razigrane i vesele, pesme su tematsko-motivski raznovrsne i vrlo osmišljene, a tiču se igre i porodice, mora i prirode i svega ostalog iz dečijeg svakodnevnog okruženja.“

Dr. Milutin Đuričković, doktor književnih nauka

„Anine pjesme su prave male filmske priče. Puno događaja, puno dešavanja, puno detalja, sitnica. I puno ljubavi, prema djeci, prema odraslima, prema svijetu i ovom našem životu koji je češće težak nego lak, al' koga oplemenjuju umjetnici i ljudi sa maštom. Lakše je sa strofama. Pogotovo ako su protkani finim humorom."

Dragan Popadić, novinar i pjesnik