Promocija knjige Olge Brajnović ,,Ljubavna i ratna odiseja" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. veljače 2020. - 11:57
Autor: 

U petak,  28. 2. 2020., u DTV- u Partizan ( Sokolski dom), održat će se promocija   knjige Olge Brajnović  naslova ,, Ljubavna i ratna odiseja". Početak programa predviđen je za 19 sati. Riječ je o knjizi memoara na životnu i ljubavnu priču  barda  španjolskoga novinarstva, porijeklom Hrvata iz Boke, Luke Brajnovića. Izvornik je u napisan na španjolskom jeziku i glasi ,, Una Odisea de Amor y Guerra", a i izdala ga je najpoznatija španjolska izdavačka kuća RIALP. Autorica Olga Brajnović  je jedna od kćeri pokojnoga Luke Brajnovića. Na predstavljanju knjige će, osim autorice,  sudjelovat će  dr. sc. Vladimir Lončarević   i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika  mr. sc. Božidar Petrač, a uvodno će se obratiti i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

U glazbenom dijelu programu će sudjelovati i prof. Nevila Klakor na violini.

Predstavljanje se održava povodom stogodišnjice rođenja Luke Brajnovića,  u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a u suradnji s Maticom hrvatskom i Društvom hrvatskih književnika.

Luka Brajnović, novinar, sveučilišni  profesor, pjesnik, književnik  rođen je u Kotoru 1919. Pohađao je klasičnu gimnaziju u Korčuli i Kotoru, a Studij prava na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon rata  je emigrirao je u Španjolsku. Filozofski fakultet diplomirao je Pamploni. U tom gradu je živio do svoje smrti 2001. godine.  Objavio je više knjiga s područja novinarstva, od kojih su najpoznatije posvećene upravo deontologiji informacije, a bio je i predavač novinarske etike na sveučilištu u Pamploni. Brajnović je napisao jedan od prvih udžbenika novinarske etike na području Europe, koji je i danas standard u poučavanju, kao i neke njegove vanjskopolitičke kolumne, koje je objavljivao u dnevnom listu  “Diario de Navarra”.

Brajnovićevo ime nosi ugledna međunarodna novinarska nagrada, ustanovljena  još za njegova  života, koja se dodjeljuje  "profesionalcima koji su u svom radu na području komunikacije branili dostojanstvo ljudske osobe i temeljne vrijednosti slobode, tolerancije i solidarnosti." Nagradu su u posljednjih 20 godina dobila velika imena iz svijeta medija koja su se istaknula u etičkom djelovanju – novinari, fotoreporteri, filmski redatelji  – a posthumno ju je dobio i Siniša Glavašević 2001. godine za izvještavanje iz okupiranoga Vukovara.

Ličnost i djelo Kotoranina Luke Brajnovića u našoj je sredini  malo poznato, pa je i ova promocija, povodom  100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića, prilika da saznamo više o čovjeku, koji je u Španjolskoj ostvario  izuzetnu  novinarsku i profesorsku karijeru te da se upoznamo s dijelom njegove bogate ostavštine.

Don Branko Sbutega o Luki Brajnoviću:

„Možda nijedna osoba, koja je morala da napusti rodni grad, zavičaj i zemlju, nije dobila takvu valorizaciju na međunarodnoj razini, kao što je to bio Luka Brajnović. Usuđujem se reći da je možda u XX. stoljeću malo ljudi koji su i na planu intelekta i bilo kakve karijere pošli visočije, više i dalje od Luke Brajnovića…“.