Programom "Dan hrvatskog pjesništva Boke u Zadru" učenici OŠ "Narodni heroj Savo Ilić" predstavili pjesništvo Boke

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 01. listopada 2016. - 9:09
Autor: 

U utorak, 27. rujna, u zadarskoj Gradskoj knjižnici predstavljen je dio bogatog hrvatskog pjesništva Boke kotorske. Program je dio istoimenog projekta studentice Sveučilišta u Zadru Marine Bogdanović, koji je prihvaćen i financijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Pjesnički opus velikih hrvatskih pjesnika ovog područja, pjesnika Miloša Miloševića, Frana Alfirevića, Viktora Vide i Vicka Nikolića, poetsko - glazbenim programom predstavili su članovi dramske sekcije i zbora Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić" iz Dobrote, koji u sklopu nastavnih aktivnosti njeguju kulturnu baštinu svoga kraja učeći mlade da rastu u duhu našeg nasljeđa i kulture. Cilj projekta je predstavljanje književnog opusa pjesnika s područja Boke u Zadru i prezentacija bogate tradicije Boke kotorske i stvaralaštva hrvatskih književnika s ovog područja.

„Osobitu draž ove večeri dalo je i prisustvo uvažene profesorice zadarskog sveučilišta Vande Babić, čija djela prožima bokeljska povijest, čije srce još uvijek čuva bokeljske kantune i portune, čija duša odiše jedinstvenim mentalitetom Zaljeva hrvatskih svetaca i koja svoj život i rad posvećuje očuvanju identiteta Hrvata svoga rodnog kraja. Mala Boka ima tu mističnu moć da stvara velike ljude“.

Voditelji programa pozdravili su profesoricu Vandu Babić izvedbom njezinih stihova voljenoj Boki i uz granu naranče donesenu iz njezinog rodnog kraja ukazali čast i poštovanje profesorici.

2Bogatu dušu čarobne Boke otkrivali su, uvjerljivo i slikovito, mladi recitatori Luka Samardžić, Nikola Vukšić, Milica Kašćelan, Irina Bulajić, Petra Bulajić, Mia Stjepčević, Dora Ljutić i Milica Popović, budeći snažne emocije i izazivajući vidno uživanje prisutnih.Čarobni zvuk hora prelivao se dvoranom pjesmom "Čarobna Boka" u izvedbi zbora u čijem sastavu su učenici OŠ "Savo Ilić": Maja Ćatović, Nikola Vukšić, Irina Bulajić, Petra Bulajić, Dora Ljutić, Staša Borozan, Jovana Dojćinović, Petra Petrović, Nađa Delić, Marija Martinović, i dvije učenice Gimnazije Kotor Jovana Delić i Đorđa Borozan.Duh bokeljskih kantuna i portuna, šum i miris mora kao vječne inspiracije ljubavnih storija, slike kaleta i pjaceta donijeli su na scenu mladi glumci Luka Samardžić, Irina Bulajić, Nikola Vukšić, Milica Popović i Dora Ljutić. Kratkim igrokazima i tradicionalnim bokeljskim govorom vjerno su oslikavali život pjaca i pjaceta drevne Boke.Dio večeri posvećen je velikom akademiku, znanstveniku i pjesniku, nikad zaboravljenom Milošu Miloševiću, koji je ostavio je neizbrisiv trag svojim djelima ne samo Boki već i voljenom gradu Zadru.

Pored nebrojeno mnogo priznanja, dobitnik je i Plakete Sveučilišta u Zadru.

U ime sjećanja na ovoga velikog svestranog umjetnika, stihove njegove pjesme "Zadar" recitirao je Luka Samardžić, uz snažan emotivni dojam koji je pratio svaki izgovoreni stih.Stihovima Frana Alfirević, pjesnika mora i morskih snova, dočarala je njegove zagrljaje i suze nostalgije Milica Kašćelan, darivajući posjetiteljima plam sjećanja kao što je on darivao svojoj Boki. Program protkan snažnim emocijama u ugodnim raspoloženjem prisutnih završen je glazbenom porukom zbora "Svi smo mi isti".

Na kraju programa, asistentica i ujedno autorica programskog dijela projekta Dijana Milošević izrazila je zahvalnost  sudionicima programa na odličnoj i emotivnoj izvedbi, profesoricama Aleksandri Sindik i Mirjani Ilić, kao i voditeljici zbora Vesni Ivanović.

Osobitu zahvalnost je uputila i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Crne Gore, koji je prepoznao značaj ovog projekta i dao financijsku potporu projektu,

Uz poklon suvenire ručne izrade poduzetničke sekcije  OŠ "Narodni heroj Savo Ilić", primjerke Hrvatskog glasnika Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i promotivne materijale Turističke organizacije Općine  Kotor uputila je i zahvalnost ravnateljici Gradske knjižnice Doroteji Kamber Kontić, profesorici Vandi Babić i knjižničaru Antu Kolanoviću.

"Libro kojim Boka šumi, otvorili smo večeras ovdje pred vama dragi posjetitelji u nadi da ćemo razbuktati plam drevnih lanterni i otvoriti i poslednju prašnjavu stranicu zaborava rukom naše mladosti i povezanosti. Ovo je samo jedna povijesna stranica bogate riznice Bokeljske tradicije i kulture koju ćemo nastaviti otkrivati i dalje" poručila je Dijana Milošević.

Prisutnima i gostima se obratila Vanda Babić i ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić izražavajući zahvalnost i zadovoljstvo zbog započete suradnje uz nagoviještaj daljih planova predstavljanja programa u zadarskim školama i Sveučilištu.

Nakon programskog dijela realizacija kompletnog programa projekta je nastavljena kroz obilazak i šetnju zadarskim poluotokom. Sudionici programa i njihovi profesori su obišli crkvu sv. Donata, katedralu sv. Stošije,Trg Petra Zoranića, prošli Kalelargom, prošetali Forumom, Trgom tri bunara i parkom uz crkvu Gospe od Zdravlja te nastavili do Morskih orgulja i Pozdrava suncu.