Program stručnog osposobljavanja organizira se i 2016/2017. godine

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. rujna 2016. - 9:40
Autor: 

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, shodno propisima, organizirat će se po peti put, za 2016/2017. godinu. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom stupnju obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. Javni poziv za prijavu poslodavaca je objavljen jučer i isti se može naći na portalima Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje. 

Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritorij Crne Gore, prijavu podnose u periodu od 15. rujna do 15. listopada tekuće godine, nakon čega će biti objavljen poziv za buduće korisnike Programa.

Pred sami istek roka prijavljivanja  poslodavaca uradiće se presjek pristiglih prijava, a svi prijavljeni poslodavaci bit će putem službenog maila obaviješteni o stanju iskazanih potreba za visokoškolskim kadrom. Obrada pristiglih prijava se sprovodi u cilju onemogućavanja pojave duple ili pogrešne prijave.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uvjet za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno stjecanje znanja, vještina i kompetencija neophodnih za konkurentnost na tržištu rada. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Europa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.