Problemi oko izgradnje puta do groblja

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 29. listopada 2018. - 14:24
Autor: 

„U groblju leže naša svježa sjećanja.

Ovdje nam se ukazuje život, prošlost i kultura mjesta.

Groblje treba postati istinsko područje mira, područje koje čuva

naše uspomene i koje mrtvima osigurava mjesto časti i

zahvalnosti na njihovo dugogodišnje djelovanje u ljudskoj zajednici.“

Prof. Miroslav Kollenz

 

Riječi profesora i arhitekte Miroslava Kollenza koristim kao poveznicu na zbivanja oko gradnje lokalnog puta ka Muljanskom mjesnom groblju.

Groblje je nastalo postupno kroz stoljeća, prateći razvoj naselja i zajednice s jasno uočljivim kontinuitetom. Uz groblje je crkva sv. Kuzme i Damjana koja potjeće iz XIII stoljeća i služi za obavljanje vjerskih obreda vezanih uz određene datume. U podu crkve nalaze se ploče grobnica : Lukovića, Paskovića, Petovića, Jankovića i drugih autohtonih obitelji Mula. Kako su crkva i groblje smješteni dvjesto metara uzbrdo od obale, povezani su starim stepenastim putem i to je za sada  jedini pješački put do crkve i groblja.

Težnja mještana Mula da sačuvaju groblje  i osiguraju pristupačnost grobnim mjestima jasan je odraz njihove želje za humanošću, za održavanje veza s prošlošću, sa svojim bližnjima. Više od 15 godina pokreću se inicijative  mještana za izgradnjom lokalnog puta, te se i Općinski odbor Hrvatske građanske inicijative Kotor, poštujući i razumjevajući težnje mještana, uključio u rješavanje višegodišnjeg problema.

Aktualiziranjem problema i davanjem pune podrške mještanima predlagali smo da se ta lokalna prometnica proglasi prometnicom  od javnog značaja.

Mještani su bez naknade ustupili zemljište za izgradnju prometnice. Nakon izrade projekta i izbora izvođača radova otpočela je izgradnja prometnice  koja predstavlja okosnicu prometne prisupačnosti do groblja s predviđenim uređenjem parkirališne površine. 

Radost mještana Mula poremetile su prijetnje njihovog sumještanina, gospodina  Miša Krivokapića da će blokirati izvođenje radova.  Ovih dana svoje prijetnje je i realizirao te se stalo s radovima. U težnji za  ostvarivanjem osobnih interesa  zanemario  je gospodin Krivokapić interese svojih  susjeda, dugogodišnjih prijatelja i mještana. Upoznat s snažnom željom autohtonih mještana Mula da se konačno riješi problem civiliziranog i dostojanstvenog pristupa groblju tijekom sprovoda i pokopa njihovih najmilijih, smatra gospodin Krivokapić da je sada prigodan trenutak da ucjenama prisili pojedine mještane da mu poklone koju parcelu, jer bez njegovog pristanka neće bit ni izgradnje puta. Umjesto dogovora, razumijevanja i solidarnosti gospodin Krivokapić je izabrao bezobzirnost prema svojim susjedima. Očigledno je to pogrešno izabran pravac.

Jedini ispravan put za rješenje nastalog problema je da se izgradnja lokalne prometnice do mjesnog groblja kod crkve sv. Kuzme i Damjana proglasi prometnicom od javnog interesa. Hrvatska građanska inicvijativa se i ranije zalagala za takav pristup.

Hrvatska građanska inicijativa će se založiti da na sljedećem Skupštinskom zasjedanju jedna od tačaka dnevnog reda bude i proglašavanje prometnice  do mjesnog groblja od javnog interesa.

Izgradnja će se uz bespotrebno odlaganje nastaviti, jer iskreno se nadam da niti jedan odbornik/ica neće biti protiv ostvarivanja legitimne težnje  mještana Mula da imaju suvremen pristup do svog groblja.

 

Predsjednica Općinskog odbora HGI Kotor,

Ljiljana Velić