Priopćenje za javnost povodom popisa stanovništva

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 01. studenog 2023. - 19:06
Autor: 

U susret najznačajnijoj i najobuhvatnijoj obradi ličnih podataka, popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a u cilju snaženja procesa transparentnosti, kontrole, provjerljivosti i tačnosti obrađenih podataka, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup imformacijama, obraća se javnosti i svim akterima ovog bitnog procesa po jedno društvo i njegove javne politike.

Uprava za statistiku dužna je  da, po službenoj dužnosti, preduzme sve neophodne mjere- administrativne, logističko-tehničke i organizacione prirode, kao i sveukupne mjere zaštite ličnih podataka od nezakonitog pristupa, otkrivanja ili zloupotrebe. 

Zaštita ličnih podataka građana, kao osnovno ljudsko pravo, mora biti obezbjeđena tokom sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom. 

Posebno naglašavamo da popisivači, instruktori, državni instruktori, kontrolori i druga lica koja vrše poslove u vezi sa popisom, moraju, shodno zakonu, čuvati kao službenu tajnu, sve podatke prikupljene od popisanih lica, koje se odnose na njihove lične, porodične i imovinske prilike.

Ovaj proces zahtijeva od rukovaoca zbirki ličnih podataka preciznu obradu i zaštitu podataka kojima bi se spriječilo njihovo uništavanje, odnosno neovlašćen pristup, obrada, korišćenje ili prenos podataka.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,  ukazuje da svako lice na lični zahtjev mora imati uvid i biti informisano o tačnosti prenosa podataka u krajnju bazu, što su neophodni standardi i elementarni uslovi provjerljivosti, transparentnosti i tačnosti obrađenih podataka.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, iz domena svojih nadležnosti i ovlašćenja, a shodno predmetnoj inicijativi u nekoliko jedinica lokalne samouprave u postupku je nadzora u dijelu koji se odnosi na  ispunjenost organizacionih i tehničkih uslova zaštite ličnih podataka.

Agencija će shodno svojim zakonskim nadležnostima, a  u cilju zaštite ličnih podataka pratiti popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Izvor: Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama