Priopćenje OO HGI Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. - 15:08
Autor: 

Na poslednjoj Sjednici Skupštine Općine Kotor usvojena je Odluka o izvođenju lokalnog javnog rada u općini Kotor za pomoć i njegu starih osoba u kući, odnosno geronto program.  Ista nas je potakla  na razmišljanje o ljudima starije životne dobi u našoj općini.

 U fokusu Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor je aktivan život u trećoj dobi, socijalna podrška te osjećaj zadovoljstva i dobrobiti pripadnika treće životne dobi.

Samo mali broj ljudi u našoj općini  mogao je da planira starost zahvaljujući dobrom financijskom stanju. Postoji velika raznolikost u visini mirovina, u mogućnosti stjecanja drugih prihoda, u stambenom statusu, a posebno u kvaliteti života koji ostvaruju naši umirovljenici. Jedan dio umirovljenika je prepušten sam sebi. U Crnoj Gori postoje malobrojni domovi za stare, gdje osobe starije dobi  imaju, osim osiguranog smještaja, zdravstveno zbrinjavanje i liječenje.  Zbrinjavanje u domu nameće osjećaj krivice djeci ili obitelji te osjećaj nezadovoljstva pojedinih korisnika koji smatraju da je krajnja svrha njihovog boravka u instituciji čekanje smrti. Socijalna isključenost iz obitelji, rada i kulturnog života stvara posljedice koje utječu na kvalitet života osoba starije životne dobi.

Usmjereni smo ka pristupanju Europskoj Uniji te su nam i dostupne smjernice EU prema ljudima treće životne dobi. EU propagira politiku starenja u vlastitom domu. To znači dostupnost svih usluga na lokaciji prebivališta. Osjećaj zdravstvene sigurnosti, materijalne neovisnosti  te motivacija za aktivnosti i brigu o samom sebi zahtijeva kontinuirano pružanje novih sadržaja starim osobama u našem gradu. Svakako se može puno uraditi na uključivanje građana starije životne dobi u stvaranju i provedbu vlastitih društvenih programa i aktivnosti radom udruga jer starosna dob nije prepreka za aktivnost. Mogu se organizirati razne medicinske radionice: stručna pomoć  i savjetovanja o zdravim životnim navikama,vježbe za prevenciju padova, radionice psihološkog savjetovanja, razne edukacije  od strane specijalista. Neophodno  je prepoznati potrebe umirovljenika, posebno umirovljenika samaca, te izvući starije osobe iz samoizolacije, jačati im samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti. Prostorije dnevnog boravka za stare osobe i njihovo opremanje omogućile  bi druženje, čitanje, igranje društvenih igara, održavanje raznih kurseva,  te uljepšalo i oplemenilo živote  starih osoba.

Polazeći od načela jednakog dostojanstva i vrijednosti ljudskog bića zaštita prava starijih osoba treba biti dio lokalnog sustava zaštite ljudskih prava. Neophodne su dodatne mjere potpore i lokalne zajednice i države, ali i društva u cjelini. Starije osobe su posebno osjetljiva grupa građana te je potrebno osigurati dodatne uvjete kako bi ostvarili svoja prava, te svoju starost živjeli kvalitetno u skladu s stvarnim potrebama i interesima. Nameće se potreba jačanja međugeneracijske solidarnosti.

U porastu je broj starih osoba koje su u socijalnom riziku, te potreba iz  kojih  proizilazi njihova ovisnost o drugim osobama i zajednici. Neophodno je u našoj lokalnoj zajenici,  osim kontinuiranog pružanja postojećih, dodati i nove sadržaje prema osobama starije životne dobi, te osigurati širu dostupnost usluga u lokalnoj zajednici.

 

Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor