Priopćenje NVO Novska butiga

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. ožujka 2021. - 13:45
Autor: 

U nastavku vam prenosimo priopćenje privrednika Herceg Novog:

 

Postovani,

nakon saznanja iz medija da od nasih zahtjeva nema nista, i nakon zalaganja nase opstine i gradonacelnika da se mala privreda Herceg Novog pomogne, mi smo odlucni izaci na ulicu.

Nakon vise obracanja ministarstvima ekonomije i finansija cg, nakon vise molbi i predloga, mi nismo dobili ni odgovor od istih.

Smatramo da je nasa opstina ucinila svoj maximum i svjesni smo da su "joj ruke svezane" za dalje, te Vas ovim putem obavjestavamo o nasoj namjeri i pozivamo da nas podrzite. Ovaj gest apsolutno nema nikakvu politicku niti nacionalnu konotaciju, vec zadnji pokusaj da prehranimo svoje i porodice nasih zaposlenika.

Dugi niz godina punimo drzavni budzet, svim vrstama poreza , kriznim porezom od kojega mrvicu vidjeli nismo u nastaloj krizi. Sigurni smo, apsolutno sigurni da imamo pravo na to i apsolutno nas ne dotice zlo vrijeme nastalo zbog sporke politike koja nas je unazadila pola vjeka unatrag. 

Trazimo od vlade cg:

 1. subvencije na zarade od januara 2021. god u 100% iznosu

 2. anuliranje poreza i doprinosa za period id prvog dana pandemije do kraja iste, ne dozvoljavajuci uslov je li placen mjesec dva prije pocetka pandemije ili nije, i to za svakog radnika koji po sistematizaciji radnih mjesta obavlja radnu obavezu u ovoj opstini.

 3. trazimo finansijsku podrsku u vidu bespovratnih sredstava za robu i za najam. Pod tim uslovima je drzava cg dobila stedstva od EU iskljucivo za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeca .

 4. HITNO trazimo da nas oslobodite opomena i prinudnih naplata banaka i ostalih institucija, posebno isticemo inspekcija i kazni! Dovedeni smo na rub egzistencije !!!

 PODSJECAMO sve koji citaju ovaj mejl, da smo svjesni teske epidemioloske situacije i da se ne zelimo mjesati u odluke ministarstva zdravlja. Svako radi svoj posao za koji odgovara. 

Ali takodjer naglasavamo, da niti jedna drzava na svijetu nije ucinila ovo svojemu narodu sto je ucinila Crna Gora. 

Narod je gladan ljudi!!! 

Obavjestit cemo EU i nadlezne za ljudska prava u svijetu, jer mi ovako dalje ne mozemo!

Uzeto nam je pravo na rad, a ocekuje se placanje svih dazbina. 

Prikljucili su nam se zanatlije, cvjecarne, zlatari, svi smo zajedno u istom problemu, skupa sa Vama moramo dacuvati novsku privredu.

 Najavit cemo protest i do usvajanja nasih zahtjeva se necemo povuci sa ulica, iskljucivo sa svim zaposlenima i njihovim porodicama.

 U nadi da ce nasa opstina biti uz nas i dalje,

 srdacan pozdrav od 

NVO Novska butiga