Prijem za sudionike Festivala folklora “Kolo bez granica”

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. kolovoza 2023. - 13:21
Autor: 

Predsjednik Općine  Tivat Željko Komnenović ugostio je sudionike  i organizatore III. Međunarodnog dječjeg festivala folklora „Kolo bez granica”, koji je sinoć svečano otvoren na Pinama, a trajat će do 27. 8.. Festival u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka”, u Tivtu je okupio više od 400 djece iz 7 zemalja.

Svečanom prijemu u multimedijalnoj dvorani  Općine, zajedno s  liderima gostujućih delegacija, prisustvovao je po jedan par dječjih ansambala iz Slovačke (KUD „Podpolanček“, Detva), Slovenije (KUD „Študent“, Maribor), Bugarske (KUD „Iskritza“, Sofija), Sjeverne Makedonije (KUD „Ljupčo Santov“, Kočani), Bosne i Hercegovine (KUD „Lola“, Sarajevo) i Hrvatske (KUD „Preporod“, Dugo Selo, Zagreb), te predstavnici tivatskog KUD-a „Boka“.

Prvi čovjek Općine poželio je dobrodošlicu gostima.

Hvala vam što ste sinoć uljepšali gradsku rivu Pine i što ste učesnici festivala koji u našem gradu po treći put uspješno organizuje KUD „Boka“. Zahvaljujući svima vama, vidjeli smo mnogo dječijih osmjeha. Prikazali ste nošnju, bogatstvo tradicije i običaja vaših zemalja, a najvažniji dio ove prelijepe priče je vaše druženje, interakcija između gradova i da se iz Tivta vratite bogatiji za brojna prijateljstva i iskustva. Zato mi je izuzetno drago što festival raste i što je iz godine u godinu brojniji“ istakao je Komnenović i zahvalio svima koji su dali doprinos u realizaciji ove manifestacije.

Direktor festivala Vidak Božović zahvalio je Općini Tivat i Sekretarijatu za društvene djelatnosti na pruženoj podršci i razumijevanju značaja projekta za djecu i očuvanje tradicije Tivta, Boke i cijele Crne Gore.

To je veliki vjetar u leđa KUD-u „Boka“, koji trenutno broji više od 200 članova. Naše „Kolo bez granica“ i prijateljstvo sa drugim zemljama se širi, a plodovi festivala već se vide. Svake godine djeca kao najslađi ambasadori iz Tivta sa sobom nose nova lijepa i dragocjena iskustva i nadam se da će ova sala u narednim godinama biti sve punija. Naš ansambl je ove godine posjetio BiH, Sloveniju i Bugarsku, a naredne godine čeka nas i Sjeverna Makedonija“- poručio je Božović.

Program festivala nastavlja se večeras uz folklornu radionicu i kino na otvorenom -koncert „Kad prošetam Crnom Gorom“, a zatim i Međunarodnu festivalsku paradu i Gala koncert koji će biti održani na Pinama u subotu. Pored sudionika iz šest gostujućih zemalja, na festivalu se predstavljaju i domaći ansambli iz Petnjice, Cetinja, Herceg Novog i Tivta.

Međunarodni dječji festival folklora "Kolo bez granica" održava se pod pokroviteljstvom Općine Tivat, a podržan je od strane Turističke organizacije Tivat, JU Centar za kulturu Tivat, projekta Porto Montenegro, kao i brojnih sponzora.