Prezentiran film "Najstarija splitska kavana"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. srpnja 2015. - 10:07
Autor: 

U organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore - Kotor, u suradnji s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore i Hrvatskom maticom iseljenika – ogranak Split, sinoć je u palači Grgurina predstavljen film pod nazivom „Najstarija splitska kavana“, autora Gorana Borčića, muzejskog savjetnika Muzeja grada Splita.

Tom prigodom, nazočnima se obratila direktorica kotorskog Muzeja, Mileva Pejaković Vujošević, koja je napravila usporedbu splitske i kotorske kavane: „Kafana Dojmi je bilo mjesto gdje je bilo dogovora i pogovora, igre i zabave, čitanja dobrih novina i bile su dobre  muzičke vibracije. Dolazili su ljudi sa strane, umjetnička društva, a dolazile su i poznate ličnosti. Vjerujem da će nam ovaj film reći kako je izgledala najstarija kavana u Splitu. Mi imamo kafanu Dojmi u novom ruhu, zato ćemo napraviti film koji će se zvati „Kafana Dojmi – jučer, danas, sutra“.

 „Ovaj uradak koji ćete sada vidjeti je izašao iz radionice Gorana Borčića, koji je već ovdje gostovao, i radi se o najstarijoj splitskoj kavani. Naime, kavane su mjesta gdje smo se svi mi okupljali, ne samo na Mediteranu, nego gdje god se okrenemo. To je jedan način života, to je jedan način druženja. Stara splitska kavana se nalazi na splitskoj pjaci. Pjaca je naš trg koji je naslonjen uz zapadne zidine Dioklecijanove palače. Ona je imala tu svoju povijest, ne samo druženja, u njoj su se održavale razne manifestacije, plesovi, maškare“ istakla je predstavnica Hrvatske matice iseljenika - ogranak Split.