Predstavljena monografija 'Hrvatski vjerski objekti u Boki kotorskoj“ u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. prosinca 2017. - 12:10
Autor: 

Foto: Milan Dobrilović

U Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik predstavljena je fotomonografija 'Hrvatski vjerski objekti u Boki kotorskoj', autora Frana Ercegovića.
Ovo jedinstveno djelo svjedoči o iznimnom broju katoličkih crkava, samostana, kapelica, križeva, župnih stanova, kapetanskih palača, spomenika i arheoloških lokaliteta koji su višestoljetna baština hrvatskog naroda u Boki kotorskoj.

Na predstavljanju fotomonografije govorio je bivši generalni konzul RH u Crnoj Gori Božo Vodopija: 
-Kotorska biskupija nalazi se na uzmorskom području od Sutorine do rječice Željeznice u gradu Baru, omeđena vrhovima brda iznad Herceg Novog, Risna, Perasta, Kotora, Grblja, Budve, Petrovca i Sutomora. Računa se da ima oko 10 tisuća katoličkih vjernika, najviše Hrvata. A prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. u cijeloj Crnoj Gori tek njih 6.021 izjasnili su se kao Hrvati. Značajan dio toga broja čine ljudi hrvatskog etničkog podrijetla. Asimilacija, strah, stoljetni progoni ili pseudokonformizam učinili su da se najveći broj katolika ne očituje Hrvatima, iako podrijetlom to jesu- istaknuo je Vodopija.
Frane Ercegović, koji živi u Jošici, u hercegnovskom dekanatu, svoju je udrugu, koja je izdavač ove vrijedne fotomonografije, registrirao pod nazivom 'Zaljev hrvatskih svetaca'.
-S poznatim fotografom i snimateljem Milanom Dobrilovićem iz Herceg Novog Ercegović je stvarao ovo djelo obilazeći mnoge lokalitete ne čekajući ni od koga posebno odobrenje. Propješačili su Boku. Do nekih su se zapuštenih i napuštenih crkvica morali probijati i kroz draču, ali rezultat je pred vama. Na 170 stranica i oko pet stotina fotografija sačuvano je sjećanje na iznimno kulturno povijesno nasljeđe Hrvata toga kraja - kazao je Vodopija.
Tijekom predstavljanja autor je zahvalio na mogućnosti da svoje djelo predstavi u Dubrovniku, a jednako tako zahvalio je i autor fotografija Milan Dobrilović.
Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika u svom je govoru izrazio zadovoljstvo sto je sudionikom ovog uistinu značajnog događanja. Posebno je pohvalio suradnju dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika s hrvatskom nacionalnom zajednicom u Crnoj Gori, osobito s autohtonom hrvatskom manjinom u Boki kotorskoj.
Predstavljanje je održano u organizaciji podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, a njena voditeljica Maja Mozara bila je moderatorica ove vrlo uspješne večeri.