Predstavljen projekt HKD - a Tomislav "Pučke pobožnosti Gospe od Snijega u Škaljarima - prošlost zajednice spaja i danas"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. rujna 2023. - 12:35
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ Kotor predstavilo je nedavno realiziran projekt „Pučke pobožnosti Gospe od Snijega u Škaljarima – prošlost zajednice spaja i danas“, u crkvi Gospe od Snijega u Škaljarima. Prisutnima se obratio don Dražen Kraljić, nakon čega je  predsjednica Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“, Zrinka Velić pozdravila: veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gospodina Veselka Grubišića; generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Kotoru, gospođu Jasminku Lončarević; predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, gospodina Zvonimira Dekovića; predsjednika Hrvatske građanske inicijative, gospodina Adrijana Vuksanovića; admirala Bokeljske mornarice, gospodina Mirka Vičevića; članove Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“, mlade i predstavnike medija te se posebno zahvalila don Draženu Kraljiću na suradnji.

Zahvaljujući podršci Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske  Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ realiziralo je  projekt  „Pučke pobožnosti Gospe od Snijega u Škaljarima – prošlost zajednice spaja i danas“. Jedan dio projekta odnosio se na izradu  120 cvjetova za ures kipa Blažene Djevice Marije za dan patrona  Škaljara – Gospe od Snijega, radila ih je kreativna sekcija.
Drugi dio projekta odradila je  sekcija istraživača kulturne baštine traženjem podataka  o samom naselju Škaljare,  o izgradnji crkve, o načinu na koji se obilježavao dan zaštitnice mjesta tridesetih godina prošlog stoljeća, o radu kulturnih društava od konca XIX. stoljeća, pa sve do Drugog svjetskog rata.
Radili su i mali ekolozi:  sadili, sijali i uređivali prostor oko župne  crkve Gospe od Snijega, na njima je da vremenom preuzmu održavanje ovog prostora i čuvaju našu tradiciju.
Predsjednica Velić posebno je zahvalila  gospodinu  Srećku Ugrinu na datom CD-u, o obnovi stare crkve Gospe od Snijega početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Obje crkve su dio identiteta Škaljara. Kako nije bilo  tehničkih mogućnosti odgledati CD, prezentiranje se odgodilo za neku drugu prigodu. 
Nakon toga  Elena Petrović je pročitala tekst o naselju Škaljari, slijedio je  tekst o načinu života u Škaljarima u prošlosti, koji je pročitala Dubravka Starović, tekst o izgradnji crkve, također ga je pročitala Dubravka Starović, zatim je Zrinka Velić pročitala tekst, koji nas je upoznao kako  se nekad obilježavao Dan zaštitnice Škaljara - Gospe od Snijega.  Na  kraju, Ljiljana Velić je pročitala tekst o radu tri  hrvatska društava aktivna  u Škaljarima do Drugog svjetskog rata: Hrvatski sastanak osnovan 1897. godine, Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ osnovano 1928. godine i Seoska glazba osnovana 1934. godine. Puno zanimljivih podataka izazvalo je veliku pažnju prisutnih. Nakon završene večeri, sami mještani su predložili  da se brojni izneseni  podatci tiskaju, što HKD“Tomislav“ i namjerava odraditi u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Boki kotorskoj.