Predstavljanje knjige Radoslava Tomića „Znakovi identiteta“ večeras u Katedrali

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 10. veljače 2023. - 9:13
Autor: 

Večeras, 10. 2. 2023.,  s početkom u 19 sati, u organizaciji Kotorske biskupije i Instituta za Povijest umjetnosti, u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, održat će se predstavljanje knjige akademika Radoslava Tomića Znakovi identiteta – sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku.

Knjigu će predstaviti Sanja Cvetnić, recenzentica, i Radoslav Tomić, autor. Nazočnima će se obratiti don Robert Tonsati, Katarina Horvat-Levaj i Davor Trupković.

Akademik Radoslav Tomić je u ovoj knjizi, u kojoj su teze o identitetskoj vrijednosti dalmatinske likovne baštine utemeljene na odličnom poznavanju »terena«, od Krka do Kotora, ali dakako i Venecije i Veneta (radi usporedbi i tematske razlikovnosti), pružio znanstveni temelj za puno razumijevanje i vrednovanje likovnoga krajolika Dalmacije. Ova knjiga je vrsta razdjelnice u tom smislu i na području koje obrađuje, jer daje smisao pojavama koje su usporedive u različitim mjestima Dalmacije, a vezane su, kako sam autor piše, za održanje identiteta (»Tako se dalmatinski prostor premrežio svetačkim likovima koji su funkcionirali na dvije razine: sakralnoj i profanoj, objedinjujući vjersku i komunalnu zajednicu u neraskidivu cjelinu.«). Stoga u knjizi nalazimo brojne identitetske topose Dalmacije, naznačene kroz likovna djela, od slave crkvenoga naučitelja i prevoditelja sv. Jeronima, mjesnih svetaca-zaštitnika, raznih svetačkih relikvija do Gospe Sinjske i Alke pa knjiga u znanstvenom smislu svjedoči o znanstvenoj širini, nužnoj za puno razumijevanje uloge baštine u oblikovanju dalmatinskoga i pojedinih mjesnih identiteta. (Kotorska biskupija)