Predstava Dnevnik ružnog pačeta na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. lipnja 2017. - 9:10
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava svoje jubilarno 25. izdanje .  Glavni kazališni  program jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. 7., bit će najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade, različitih žanrova.

Talijanske trupe FactoryTransadriatica iz Lećea i TIR Danza iz Modene, na zanimljiv način interpretirale su dobro poznatu priču H.K. Andersena – Ružno pače. Predstava Dnevnik ružnog pačeta koristi kazalište, ples i jednostavnu, evokativnu naraciju klasičnu za bajke H. K. Andersena, kako bi istražila različitost, identitet i integraciju. Adaptacija bajke koja govori o dnevniku malog labuda, koga smatraju pačetom, vodi nas kroz različite trenutke u životu junakinje, kroz koje ona otkriva sebe, svoje mjesto u svijetu i otkriva različitost kao ključni i vrijedan element. Sve sretne i one manje sretne trenutke života Pačeta - rođenje i odbacivanje od strane porodice, polazak u školu, zlostavljanje, prvi posao, neočekivanu ljubav koja će možda uskoro nestati bez razloga, neizrecive užase rata i lova ispričat će nam kroz ples i teatralnost četiri izvođača. Neprijateljski svijet, postojat će samo dok naše pače ne bude moglo da pogleda sebe u oči, kada prihvati sebe onakvom kakva jeste, poput pačeta iz Andersenove bajke, koje je svoj pravi identitet otkrilo u svom odrazu na jezeru. Pouka ove predstave je da ožiljke koje sakupimo tokom života ne bismo trebali skrivati, već ih veoma cijeniti.

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi mogu da kroz edukativnu, likovnu, glazbenu, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice.