Predsjednik Općine organizirao sastanak svih strana uključenih u spor oko gradnje u ulici „VII kvart“

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 20. listopada 2020. - 14:29
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović organizirao je danas sastanak svih strana uključenih u spor koji traje posljednjih nekoliko dana, zbog rušenja postojećeg i gradnje novog objekta u Donjoj Lastvi, ulici VII kvart.

“Namjera mi je, da aktivnim uključivanjem svih strana, nadležnih organa i institucija, riješimo problem na korist, u prvom redu mještana ove ulice, a zatim i investitora” – naglasio je predsjednik Općine pozdravljajući prisutne: mještane VII kvarta, predstavnike investitora firme “IP Invest”, općinskih Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj i Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost, Uprave za inspekcijske poslove, Komunalne policije Općine Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Tivat.

Prisutni mještani VII kvarta Zoran Nikolić i Marija Nikolić, iskazali su nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj su se našli stanovnici ove ulice. U prvom redu ukazali su na specifičnost puta, koji takav kakav jeste onemogućava prolaz većih građevinskih mašina, a po njihovim riječima bi mogao biti oštećen. Druga točka sporenja jeste stav mještana da je idejno projektno rješenje objekata koji bi trebalo da se grade u njihovom susjedstvu, u suprotnosti da izdanim urbanističko-tehničkim uvjetima i Detaljnim urbanističkim planom Donja Lastva te da se izgradnjom planiranih objekata prekoračuje planom dozvoljena maksimalna izgrađenost.

Mještani su podnijeli tužbu Upravnom sudu za ukidanje rješenja o izdanoj suglasnosti glavnog državnog arhitekte na takvo idejno rješenje, ali i Zahtjev za oduzimanja licence arhitektama koje stoje iza projekta „Gemini“, a koji po riječima Nikolića nije u skladu sa izdanim urbanističko-tehničkim uvjetima. Sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Tatjana Jelić upoznala je prisutne s općinskim odlukama o putevima i regulaciji prometa, kojima je na općinskim putevima dozvoljeno kretanje vozila teških do pet tona, dok se na zahtjev investitora može izdati suglasnost i na kretanje teretnih vozila težine do 12 tona.

„Sa druge strane, ako se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj, ili se nanosi šteta putu, nadležni inspekcijski organ lokalne uprave može zabraniti saobraćaj na tom dijelu puta” – istakla je Jelić.

Ivan Peković ispred „IP investment“ naveo je da je na lokaciju poslana mehanizacija manje tonaže, kako se put ne bi oštetio te prisutne upitao zašto ne može dobiti pristup svom placu i svom objektu te na njemu u skladu s pribavljenom dokumentacijom izvesti radove rušenja. Na terenu su proteklih dana bili prisutni i službenici Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije Općine Tivat, ali i pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Tivat, budući da je došlo do spontanog okupljanja građana, koji su na ovaj način sprječavali izvođenje građevinskih radova na predmetnim parcelama. Načelnik OB Tivat Dragan Kontić, podsjetio je kako je u ovakvim slučajevima policija dužna izaći na teren i upozoriti građane da poštuju zakon i propise.

Predsjednik Općine je obećao da će lokalna uprava ispitati mogućnosti obezbjeđivanja alternativnog puta investitoru, a da bi u međuvremenu bilo važno da investitor poštuje ograničenja u smislu tonaže, što će kontrolirati nadležni općinski organi. Također, lokalna uprava će biti u stalnom kontaktu s mještanima i prevashodno štiti njihova prava. „Bez obzira na neka loša rješenja predviđena Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, mi smo dužni poštovati zakone ove države i moramo pronaći modalitet da kao lokalna uprava izađemo u susret, u mjeri u kojoj je to moguće, zahtjevima obje strane“, zaključio je predsjednik Općine.