Predavanja poznatog hrvatskog znanstvenika Ivice Puljka u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 25. veljače 2018. - 8:35
Autor: 

JU Kulturni centar “Nikola Đurkovic “ organizira  predavanja prof. dr. sc. Ivice Puljka, hrvatskog  fizičara, poznatog  po sudjelovanju   u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima  u Švicarskom  CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.  Predavanja će biti u srijedu 28. 2.

Prof. dr. sc. Ivica Puljak će svoje prvo predavanje na temu  “Priča o svemiru i Higgsovom bozonu” održati u kotorskoj Gimnaziji u 10 sati i 30 minuta. “Priča o svemiru”  naziv je predavanja za učenike  osmog i devetog razreda Osnovne  škole ,,Njegoš” na  Benovu, od 12 sati i 30 minuta.

U kotorskom Kinu “Boka” dr. Ivica Puljak će održati predavanje svim zainteresiranim  građanima i pokušat će da odgovori  na tri pitanja koja smo sami sebi najčešće postavili u životu:   “Što smo? Odakle smo? Gdje idemo?”. Ovo predavanje će početi u 20 sati.

Prof. dr. sc. Ivica Puljak - redovan je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Doktorirao je  fiziku elementarnih čestica na fakultetu  Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je Compact Muon Solenoid (CMS) kolaboracije, koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona (LHC) u Europskoj laboratoriji za fiziku čestica (CERN) u  Ženevi. Vodio je grupu od više od 100 svjetskih znanstvenika,  koji su pronašli Higgsov bozon kroz njegov raspad u dva Z bozona. Bio je i gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj. Član je MAGIC i CTA kolaboracije koje upravljaju i grade nove teleskope za astročestičnu fiziku.

Bio je vođa i suradnik na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim  projektima. Objavio je više od 700 znanstvenih radova, organizirao  više od 50 međunarodnih konferencija, radionica i škola, organizirao  ili izveo više od 300 aktivnosti na popularizaciji i promociji znanosti.  Dobitnik je brojnih nagrada: ordena  Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti, državne nagrade za znanost, dvije nagrade za znanost  Sveučilišta u Splitu, nagrade Europskog fizikalnog društva kao član CMS kolaboracije, nagrade za znanost  ”Slobodne Dalmacije”, nagrade za najbolje predavanje na ”Skeptici u pubu”, nagrada NajProfesor studentskog  udruženja ”Sveučilište u sjeni”, nagrade  za najbolji doktorat CMS kolaboracije i dvije rektorove nagrade za izvanredne uspjehe tokom studija.

PREDAVANJA

“Priča o svemiru i Higgsovom bozonu”

GIMNAZIJA KOTOR -10:30h

Trajanje: 90 minuta

Opis predavanja:

Predavanje započinje odgovorom na pitanje “Koliko je zvijezda u svemiru?”, kroz slike Zemlje, Sunčevog sistema, galaksije i skupa galaksija i poređenjem broja zvijezda sa brojem zrna pijeska na svim plažama na Zemlji…

U drugom dijelu predavanja predstavit će se otkriće Higgsovog bozona u CERN-u, kao jedan od primjera odgovora na pitanje: "Kako otkrivamo tajne svemira?”.

Samo otkriće ispričat će kroz osobnu priču sudjelovanja u potrazi za Higgsovim bozonom u proteklih 20-ak godina, zajedno sa 3000 znanstvenika  iz cijelog svijeta i vođenje jedne od grupa, koja ga je pronašla i izmjerila njegova svojstva…

 

 

“Priča o svemiru”

8. i 9. razred  Osnovne škole ,,Njegoš” Benovo - 12:30h

Trajanje: 60 minuta

Opis predavanja:

Predavanje počinje odgovorom na pitanje “Koliko je zvijezda u svemiru?”, kroz slike Zemlje, Sunčevog sistema, galaksije i skupa galaksija i na kraju poređenjem broja zvijezda s brojem zrna pijeska na svim plažama na Zemlji. Zatim odgovaramo na pitanja “Koliko su velike zvijezde?”, “Kako se zvijezde rađaju?” i “Kako zvijezde završavaju svoj život?”, te pričom o atomima, njihovoj veličini i kolosalnom broju u makroskopskim objektima oko nas, uključujući i ljude. Kroz priču o nastanku, razvoju i kraju svemira i Sunčevog sistema, nastat će i priča o tome kako i kada nastaju atomi i kako završe u nama. Kroz predavanje učenici saznaju da su jedinstveni, privlačni, puni energije, eksplozivni i da zrače…

 

Što smo? Odakle smo? Gdje idemo?”

KINO “BOKA” u 20:00h

Trajanje: 90 minuta

Opis predavanja:

Ova tri pitanja vjerojatno spadaju u ona koja smo  svi postavili barem nekad u životu i nekako zaključili da ili ne znamo odgovor na njih  ili je svako za sebe pronašao radnu verziju odgovora s kojima živi. Predavač će kroz predavanje i diskusiju predstaviti neke od modernih  otkrića povezanih s ovim pitanjima i neke od hipoteza u području u kojem nauka još nije na njih odgovorila. Neke od otkrića i hipoteza će vas ostaviti bez daha, neke možda rastužiti, a neke i oduševiti..