Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. rujna 2015. - 10:10

Sukladno odredbama novoga Zakona o osobnim iskaznicama hrvatski državljani mogu, od 8. lipnja 2015. godine, u policijskim upravama i postajama predati zahtjev za elektroničke osobne iskaznice.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu izvan Hrvatske. Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Naglašavamo da ne postoji obaveza mijenjanja trenutno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihovog roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ukoliko žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna iskaznica izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva. Osobnu iskaznicu izdanu u žurnom postupku građanin će preuzimati u policijskoj upravi u kojoj je podnio zahtjev, a ukoliko je zahtjev podnio u policijskoj postaji, osobnu iskaznicu podiže u policijskoj upravi u čijem je postaja sastavu.

Kakve će vrste elektroničkih osobnih iskaznica biti dostupne, koji su im rokovi važenja te cijene ovisno o vrsti postupka u kojem je zahtjev predan, pročitajte u dokumentu u privitku te na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova (www.mup.hr)