Pozdravni govor predsjednika Vlade CG na IV. Saboru Hrvatske građanske inicijative

Time to read
4 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 14. prosinca 2015. - 9:42
Autor: 

IV. Sabor Hrvatske građanske inicijative u Tivtu svojim prisustvom uzveličao je i predsjednik Vlade Crne Gore g. Milo Đukanović.
U cijelosti vam prenosimo njegov pozdravni govor:

"Ovi skupovi su odlična prilika ne samo za kurtoazne riječi među političkim prijateljima nego i za makar kratak osvrt na ono što smo uradili u prethodnom periodu zajedno i što, po mom dubokom uvjerenju, predstavlja više nego dobar temelj za dalji prosperitet crnogorskog, građanskog društva. Dozvolite, stoga, da na samom početku ponovim izraze iskrene zahvalnosti za ono što su Hrvati u Boki i u Crnoj Gori doprinijeli dosadašnjim ostvarenjima države Crne Gore, i tu bi posebno naglasio doprinos koji je dala Hrvatska građanska inicijativa, kao politička partija koja pretenduje da na najbolji način artikuliše nacionalne interese Hrvata u Crnoj Gori. Bez takvog odgovornog odnosa prema našoj zajedničkoj državnoj kući, svi naši uspjesi bi bili mnogo teže ostvarivi. Ti uspjesi ni slučajno nisu za zanemarivanje i prećutkivanje. Podsjetimo samo da je Crna Gora u kraćem periodu pokazala jednu novu sposobnost, a to je da jasno prepozna i artikuliše naš nacionalni i državni interes, da izgradi imunitet i da zaštiti crnogorske interese od onoga što su bile ambicije iz našeg neposrednog okruženja ili sa nekih udaljenijih adresa. Takođe smo u međuvremenu vrijedno radili na demokratskom i ekonomskom razvoju našeg društva i postigli zapažene rezultate. U finalu toga smo obnovili nezavisnost crnogorske države i vidimo da dosta stabilno i dinamično napredujemo putem pune evropske i evroatlantske integracije Crne Gore. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo jednog izuzetno odgovornog odnosa svih manjina prema crnogorskim nacionalnim interesima, uključujući i hrvatsku manjinu i ono što je politički doprinos Hrvatske građanske inicijative i ja vam se u to ime zahvaljujem, i u ime Demokratske vlade socijalista, i u ime Vlade Crne Gore kao izvršne vlasti naše države. Kao kruna takve saradnje i takvog odgovornog odnosa i međusobnog poštovanja, stigla je i naša saradnja u okviru Vlade Crne Gore, gdje je Hrvatska građanska inicijativa, kao dio jedne koalicije manjinskih partija, dobila svoje mjesto u Vladi Crne Gore i želim da vam prenesem izuzetno zadovoljstvo kao premijera saradnjom sa Hrvatskom građanskom inicijativom sa predsjednicom Marijom Vučinović, koja je dala vrlo prepoznatljiv pečat uspješnom radu Vlade u prethodnom trogodišnjem periodu.

Dozvolite da podsjetim da smo, upravo u tom trogodišnjem periodu, napravili odlučne iskorake na putu evroatlantske integracije Crne Gore, da smo zavrijedili poziv Alijanse, i da danas Crna Gora može da kaže da je faktički već postala dio kluba evroatlantske zajednice, evroatlantskom sistema vrijednosti, evroatlantske kulture, da je na neki način Crna Gora napravila jedan važan otklon i važan zaokret u odnosu na svoja istorijska kretanja i dominantna kretanja u našem regionu, da smo na taj način unaprijedili zajednicu onih koji promovišu evroatlantske vrijednosti u našem regionu i, ubijeđen sam, dali presudno važan pečat kvalitetnijoj stabilnosti i dinamičnijem ekonomskom i demografskom razvoju. Takođe, tokom te tri godine smo napravili vrlo važan iskorak na putu evropske integracije, otvorili smo 20 pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. Tokom ovog mjeseca ćemo otvoriti još par poglavlja. Ne pridajemo presudnu važnost dinamici  pregovaranja, presudno je važan kvalitet pregovaranja, jer smo proces pregovaranja shvatili kao odličnu priliku za usvajanje nekih novih standarda na kojima će počivati sadašnjost i budućnost crnogorskog društva. Zato ih nije najvažnije brzo usvojiti, nego ih je važno kvalitetno usvojiti da bismo bili sigurni da postavljamo najbolji temelj budućem proevropskom razvoju Crne Gore.

Ono što želim da posebno potenciram jeste ekonomski razvoj naše države. Crna Gora je u posljednje tri godine jedna od najživljih investicionih u ovom regionu, o čemu ubjedljivo svjedoče zvanične stope rasta. Ovogodišnja je stopa između 4,1 i 4,3 posto. Taj rast je baziran na intenzivnom prilivu inostranih investicija, a te inostrane investicije su, prije svega, rezultat povjerenja, koje međunarodna zajednica i međunarodna investiciona javnost ima prema našoj destinaciji. Najbolje svjedočanstvo tome je upravo dinamičan razvoj ovog grada u kojem danas Hrvatska građanska inicijativa održava svoj Izborni sabor. Vjerujem da će se sa takvom veoma pozitivnom praksom i iskustvom nastaviti i narednih godina. Kao premijer želim da izrazim posebno zadovoljstvo saradnjom u okviru Vlade sa Hrvatskom građanskom inicijativom i da izrazim nadu da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu.

U ime Demokratske partije socijalista želim da kažem da smo svih ovih godina imali poseban senzibilitet za saradnju sa partijama manjinskih naroda, upravo prepoznajući da je to jedina šansa za stabilan i prosperitetan razvoj crnogorskog društva, da smo pokazivali širinu za saradnju i tada kada to nije nalagala logika političke nužde, i tada kada smo mogli sastaviti Vladu i bez participacije partija manjinskih naroda, to smo prepoznavali kao poseban kvalitet i nudili mjesta da bismo na taj način učvršćivali povjerenje. I mislim da u jednom takvom odnosu leži najvažniji dio odgovora za ono čime se danas posebno dičimo, a to je da je Crna Gora jedan jako stabilan dio regiona u kojem živimo. Ne zaboravljam, to je bio i važan ulog u opravak dobrosusjedskih odnosa. Ti odnosi su bili opterećeni iskustvom iz `90-ih godina. Kao razumni odgovorni ljudi pokazali smo dovoljno mudrosti da naučimo te lekcije i zapamtimo sve iz njih što treba zapamtiti, ali da ne opterete naš život danas i naš život sutra. Pokazali smo i dovoljno mudrosti i fleksibilnosti da prevaziđemo probleme koje smo imali iz tog perioda i danas možemo da kažemo da odnosi Crne Gore sa susjedima su zaista odnosi punog međusobnog uvažavanja, poštovanja i razmjene, i u okviru toga mislim da imamo posebno razloga da budemo ponosni na hrvatsko-crnogorske odnose. Ti odnosi nisu danas samo odnosi dva dobra susjeda, nego su odnosi prijatelja u kojima je Hrvatska pokazala jako prijateljsku naklonost prema Crnoj Gori i prema crnogorskim ambicijama, da postane dio one zajednice čija je Hrvatska već dio unazad nekoliko godina.

Bez hrvatske pomoći, naš put prema NATO-u i naš put usvajanja iskustava iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji, posebno iskustava iz pregovaračkog procesa, bi bio neuporedivo teži. Ubijeđen sam da smo u toj saradnji dodatno učvrstili međusobno povjerenje i da će se ta saradnja nastaviti u godinama koje su pred nama.

Posao nismo završili, pred nama je puno obaveza. U narednom periodu vjerujem da ćemo prevazići probleme koje imamo u aktuelnom političkom životu, da ćemo doći do formule koja će obezbijediti dovoljno garancije svima, da će moći da učestvuju u jednom transparentnom, poštenom, demokratskom izbornom procesu, u kojem ćemo pružiti priliku svakom građaninu Crne Gore da saopšti svoj politički, vrednosni stav o političkim ponudama partija koje učestvuju na izborima u Crnoj Gori".