Povijesni dan za sve vjernike

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 15. rujna 2017. - 17:44
Autor: 

Današnji dan za štovatelje sv. Leopolda predstavlja  povijesni dan, dan koji su mnogobrojni vjernici sa čežnjom čekali. Dan, kada će se svetac vratiti po svojoj davnoj želji u svoje rodno mjesto,   te se ta želja makar privremeno ispuniti. Svatko tko je danas bio u mogućnosti prisustvovati ovom velikom događaju mora biti svjestan privilegije koju je danas  imao   - pomoliti se svecu, koji je toliko mnogo  učinio za Crkvu, vjernike i kršćansko jedinstvo. Danas u Herceg Novom  je vladalo jedinstvo, mir, molitva i iznimno štovanje svih nazočnih bez obzira  na vjeroispovijed. Današnji dan je dokaz da pored brojnih životnih nedaća s kojima se konstantno susrećemo, načina života koji nam oduzima svakodnevno mnogo, moramo zastati, zapitati se i pomoliti. Naći utočište i prijeko potrebni mir.

Na Liturgiji dočeka nazočne je pozdravio monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski: „Odlukom svetog oca Franje, naš je Sveti Leopold Bogdan Mandić zajedno s ocem Pijem iz Pietrelcine proglašen zaštitnikom prošlogodišnje izvanredne svete godine jubileja, u kojoj smo razmatrali neiskazivo bogatstvo Božjeg Milosrđa. Ovog povijesnog dana radosna srca dočekujemo neraspadnuto tijelo našeg zaštitnika sv. Leopolda. Njegovo je sveto tijelo pred nama. Ostvarila se tako njegova davna zelja: ”Iz Padove ne mogu pobjeći, hoće me ovdje, ali ja sam kao ptica u krletki moje je srce uvijek tamo preko mora", (povjerio se jednom prijatelju uz molbu): ,,Molite Blaženu Gospodaricu, neka mi pribavi milost da, pošto svršim svoje poslanje u Padovi, mogu odnijeti svoje siromašne kosti među svoj narod, za dobro onih duša“.

Naše riječi ne mogu iskazati svu radost i ushit što možemo biti svjedocima ispunjenja jedne od posljednjih želja sv.  Leopolda. Radujemo se kao vjernici Kotorske biskupije, kao župljani i građani Herceg Novog, kao hodočasnici iz različitih krajeva, kojima je svetost i dobrota svetog Leopolda nadahnuće, a njegov moćni zagovor utjeha i pomoć na ovozemaljskom hodočašću. Slavimo i hvalimo, dobrog i milosrdnog Oca koji se proslavio u životnom poslanju sv. Leopolda, kojega je odabrao za velika djela i milosti nebrojenim dušama. Neka zagovor sv. Leopolda prati sve nas okupljene i sve one koji će boraviti u prisutnosti njegovih svetih relikvija na ovom mjestu u njegovom rodnom gradu“.

Tijelo će biti izloženo  štovanju vjernika u Parku Boke sve do ponoći, cijelo to vrijeme bit će i prilika za svetu ispovijed. U 18 sati slavit će se  pjevana Večernja pred Svečevim relikvijama, a u 19,30 sati bit će molitveno-meditativno bdijenje. U ponoć će tijelo biti preneseno u crkvu sv. Antuna, koja će biti otvorena za molitvu prema potrebama hodočasnika. U subotu, 16. rujna, bit  će središnje euharistijsko slavlje u 10 sati, koje će predvoditi mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski. Poslijepodne, u 16. sati, bit će sveta Misa ispraćaja,  koju će predvoditi mons. llija Janjić, biskup kotorski. Nakon mise ispraćaja, relikvija tijela sv. Leopolda biti će ispraćena prema Dubrovniku.

Brojni volonteri, kao i sve moguće službe su organizirane tako da budu  dostupne  svim posjetiteljima, a sutra se očekuje  veliki broj hodočasnika  iz svih krajeva. Ovaj događaj je itekako bilo teško organizirati, ali se to danas uspjelo održati na nivou koji zahtjeva maksimum od svih nadležnih.

„Nastojte moliti svim srcem.“