Potpisan ugovor o financijskoj potpori projektima Hrvata u Srbiji

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 15. listopada 2020. - 17:25
Autor: 

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić potpisali su u prostorijama HNV-a Ugovor o financijskoj potpori za provedbu projekata »Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici« i »Kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji«.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla kako je ovo nastavak potpore koju ovdašnja hrvatska zajednica dobiva od Vlade RH, a preko Središnjeg državnog ureda, te da je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici jedan kapitalni projekt. Ona je podsjetila da je hrvatska Vlada prije dvije godine izdvojila sredstva za kupovinu placa za izgradnju ove kuće koja će se nalaziti pored sadašnjeg sjedišta HNV-a i koja će biti stjecište tri hrvatske institucije – HNV-a, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«. Nakon toga sredstva su izdvojena i za izradu projektne dokumentacije, a ovo danas je, kako je istaknula Vojnić, najveća donacija u povijesti koju je Vlada RH izdvojila za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Tu je i nastavak podrške Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Srbiji, što će se iskoristiti za profesionalno angažiranje kadra u područnim uredima HNV-a u Beogradu i Petrovaradinu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je prvi puta boravio u službenom posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji, istaknuo je među ostalim, kako će se u svjetlu otvaranja novog poglavlja dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske, ubuduće vrlo intenzivno razgovarati o reciprocitetu temeljenom na državnom sporazumu iz 2004. godine, kada se Hrvatska obvezala osigurati kvotu zastupljenosti srpske manjine u Hrvatskom saboru. Isto će se, kako je rekao, očekivati da Hrvati u Srbiji i Vojvodini također budu zastupljeni na svim razinama vlasti. »Republika Hrvatska će uvijek zdušno stajati uz hrvatsku zajednicu u Srbiji, poštujući europske vrijednosti koje želimo i Srbiji koja je na putu k EU«, istaknuo je Grlić Radman.

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je ovom prigodom podsjetio kako je Vlada RH s potporom strateškim programima hrvatske zajednice u Srbiji počela 2018. godine, s ciljem njezinog jačanja. »Ustanovljenjem Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem podržavamo sve programe koji jačaju ugled i položaj hrvatske zajednice u Srbiji. Vjerujem da će izgradnja Hrvatske kuće pridonijeti funkcionalnosti, boljoj komunikaciji pa i boljoj prepoznatljivosti zajednice kroz tri najvažnije institucije. I Vlada i Središnji ured će uvijek stajati iza onog što će pridonijeti svemu što će donijeti kvalitetniji, bolji i dostojanstveniji život našoj zajednici i zajedništvu matične domovine i ovdašnjih Hrvata, jer zajedništvo je najvažnije«, istaknuo je Milas.

Podsjetimo, nedavnim zaključkom hrvatske Vlade, a na prijedlog Središnjeg državnog ureda, Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strategijskih projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu. Kada su u pitanju ovdašnji Hrvati, bit će izdvojeno ukupno 1,5 milijuna kuna, od čega će za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici biti izdvojeno 1,3 milijuna kuna, a za projekt »Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji« 200.000 kuna.

Izvor: NIU Hrvatska riječ; hnv.org.rs