Posjet ukrajinske delegacije Pomorskom muzeju Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. lipnja 2020. - 11:08
Autor: 

JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor 11.06.2020. godine ugostio je otpravnicu poslova Ukrajine u Crnoj Gori Nataliju Fijalku sa suradnicom Natalijom Olinik.

Ravnatelj Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor g-din Andro Radulović iskazao je zadovoljstvo i spremnost da pomogne poboljšanju suradnje između Crne Gore i Ukrajine.  U razgovoru s g-đom Fijalko osvrnuo se na rad muzeja i upoznao je s njegovim sadržajima, realiziranim projektima i budućim planovima.

Pod patronažom supruge predsjednika Ukrajine Vladimira Aleksandroviča Zelenskog, pokrenuta je inicijativa uvođenja ukrajinskog jezika i njegova popularizacija u cijelom svijetu. To bi svakako doprinijelo i većem broju ukrajinskih turista, ali i boljoj suradnji među državama i razmjeni iskustava na polju kulture.

Samim tim, cilj jučerašnje posjete otpravnice poslova je uvrštavanje ukrajinskog jezika među već postojećih 6 svjetskih jezika na audio vodiču, koji Muzej posjeduje već 13 godina.

G-đa Fijalko je iskazala spremnost da Veleposlanstvo Ukrajine preuzme sve što je neophodno kako bi došlo do realizacije istog, i dala je prijedlog da tekst snimi neki popularni ukrajinski glumac kako bi ga učinili što primamljivijim za sve one  koji posjete Muzej.

Ona je naglasila da Crnu Goru godišnje posjeti 100 000 ukrajinskih turista, što Ukrajinu svrstava na četvrto mjesto po broju turista u našoj zemlji. Ove godine se očekivalo da taj broj bude veći mada situacija uzrokovana epidemijom Covid – 19 za sada ne dozvoljava da se ovi planovi ostvare. Važna je i činjenica da službeno 1800 Ukrajinaca ima boravak u Crnoj Gori.

G-din Radulović naglasio je dobru suradnju između Crne Gore i Ukrajine, samim tim što je Kotor kao kulturna prijestolnica veoma primamljiva za turiste. Predložio je g-đi Fijalko da se u budućnosti realizira i izložba u galeriji Muzeja, vodeći se praksom od prije par godina kada je u Galeriji solidarnosti realizirana izložba ukrajinskih umjetnika.

Nakon razgledanja Muzeja g-đa Fijalko je u knjigu utisaka upisala sljedeće: „Najljepše želje prekrasnom muzeju u Kotoru. Želim i nadam se da će što više posjetilaca vidjeti ovu prekrasnu zbirku o istoriji kotorskog kraja i pomorstva“.