Posjet potpredsjednika Vlade RH Božinovića Hrvatima u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 12. kolovoza 2023. - 10:51
Autor: 

Gospodin Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH,   posjetio je jučer Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te  se susreo s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, izrazio je zadovoljstvo posjetom i prilikom da se s ministrom razmijene mišljena oko određenih problema vezanih za potrebe Hrvata kao manjine. Naravno, tu je i pitanje Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, koje je još neriješeno te je gospodin Deković govorio o povijesti Doma kulture i njegovu značaju za hrvatsku zajednicu.

Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI -ja razgovarao je s ministrom Božinovićem  o nedavno održanim izborima, kada su Hrvati ponovno dobili svog predstavnika u Skupštini Crne Gori, kao i formiranju buduće Vlade.

Ilija Janović, potpredsjednik HGI -ja također je s ministrom razgovarao o ključnim problemima zajednice.

Pitanje bilateralnih odnosa RH i CG, kao i položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja, a isto je i ministar Božinović istakao u intervjuu, kao i činjenicu da je u  interesu da se  cjelokupno susjedstvo u potpunosti stabilizira i integrira u Europsku uniju.

Na pitanje o suradnji CG i  RH je li zadovoljavajuća, govori da suradnja uvijek može biti bolja i nadati se sadržajnijim odnosima koji će biti u interesu građana i Crne Gore i Republike Hrvatske.

Hrvati u Crnoj Gori  predstavljaju važan čimbenik odnosa i trebaju biti most suradnje između dviju zemalja, a to se odnosi i na crnogorsku  zajednicu u Republici Hrvatskoj, za koju ministar  vjeruje da u potpunosti ostvaruje svoja prava.

Ministar je prokomentirao i prijetnje predsjedniku HGI -ja, zbog čestitke  povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Sastanku je nazočila i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Audio: 
Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH