Posjet ministra ljudskih i manjinskih prava HNV - u

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. veljače 2023. - 16:32
Autor: 

Crna Gora je učila na primjerima uspješne integracijske prakse Republike Hrvatske čije joj je iskustvo pomoglo u zahtjevnim reformskim procesima usuglašavanja međunarodnih standarda, rekao je ministar Fatmir Gjeka prilikom svojega radnog posjeta Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore.

Ministar je u razgovoru s gospodinom Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom HNV-a, istakao značaj suradnje u područjima od interesa hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Manjinski narodi su velika podrška strateškim ciljevima države Crne Gore, inicijativama od zajedničkog interesa, kao i očuvanju ukupne kulturne i povijesne baštine, rekao je Gjeka.

On je naveo da Vlada Crne Gore nastoji  unaprijediti  položaj svih svojih građana i građanki i u tom kontekstu, MLJMP je jedna od najvažnijih adresa za unaprjeđenje zagarantiranih prava i sloboda te promociju jednakosti.

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori nastoji da sačuva posebnosti hrvatskog naroda u Crnoj Gori u okvirima svojih mogućnosti, rekao je Deković.

Na sastanku je izdvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o manjinskim pravima i slobodama koji bi u najskorijem periodu trebao biti predmet novih izmjena i dopuna.

Deković je komentirao dio Zakona koji uređuje rad Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava  te istaknuo  da isti treba što hitnije unaprijediti. On je naglasio da je Skupština Crne Gore osnovala predmetni Fond kako bi se sačuvala specifičnost svakog manjinskog naroda, a praksa u posljednje vrijeme ne ide u prilog navedenom. Argumente za nezadovoljstvo radom komisije koja procjenjuje projektne prijave Deković nalazi u činjenici da ista ne prepoznaje stvarne potrebe i aktualne izazove s kojima se suočavaju nacionalne manjine. 

Sugovornici su se suglasili da je potrebno reaktivirati Međunarodni mješoviti odbor za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Ministar je ponovio spremnost države Crne Gore da pruža podršku svim svojim građanima i građankama, neovisno od partikularne posebnosti. S tim u svezi, nastojat će se  stvoriti uvjeti za izmjenu i dopunu predmetnog Zakona u cilju boljeg ostvarivanja manjinskih prava i sloboda.