Posjet Andra Radulovića muzeju u Njemačkoj

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. studenog 2015. - 8:48
Autor: 

Direktor OJU “Muzeji” Kotor, gospodin  Andro Radulović, imao je čast da nazoči otvaranju izložbe pod nazivom “Rat. Otkrivanje arheoloških tragova”, koja se u periodu od  6.11. 2015.  do  3.6.2016.,  održava u Narodnom muzeju prapovijesti u Halle-u, u Njemačkoj.

U prisustvu 1200 uzvanica iz cijele Europe, kao i kulturnog I javnog života Njemačke, izložbu je otvorio dr. Dorgeloh, ministar kulture Saxo – Anhalt regije (koja je jedna od 16 saveznih država Njemačke) i prof.dr. Herald Meller – direktor Državne kancelarije za menadžment i zaštitu kulturnih dobara, koji je i na funkciji direktora  Muzeja u Halle-u.

Naime, u prosincu mjesecu 2014. godine, OJU „Muzeji“ Kotor, kontaktirao je mr. Michael Strambowski iz Državne kancelarije za konzervaciju i arheologiju Saksonija-Anhalt regije, odnosno Narodnog muzeja iz Hallea u Njemačkoj. Tom prigodom uputio je poziv za sudjelovanje na jednoj od najvećih izložbi prapovijesnih  predmeta u Europi.

Zahtjev se odnosio na arheološke predmete, s nalazišta Mala Gruda,  a koji se kao eksponati nalaze u Lapidariju, koji je jedan od jedinica OJU “Muzeji” Kotor .

Muzej u Halleu je prepoznat kao jedan od najorganiziranijih  i najznačajnijih Muzeja prapovijesti  u Centralnoj Europi, čije izložbe su posjećene u enormnom broju i do 300.000 posjetitelja, te odlazak predmeta iz Lapidarija – OJU “Muzeji” Kotor, predstavlja stepenicu više u prezentaciji kulturnog blaga Crne Gore, kao i ostvarivanje važnih kontakata s iznimno bitnim subjektom van granica Crne Gore.

Predmeti koji su na pozajmicu u svrhu izložbe traženi od organizatora su: zlatni obredni nož, srebrna obredna sjekira sa zlatnom aplikom, zlatne karičice kao ukras za kosu kao i keramička zdjela iz centralnog groblja humke Male Grude. Vrijednost navedenih predmeta je neprocjenjiva. Radi se o arheološkim nalazima, iz okoline Kotora (Grbaljsko polje), na čijim iskopavanjima i stručnoj obradi su radili najveći arheolozi s prostora bivše Jugoslavije.

 Ministarstvo kulture Crne Gore je pokazalo izuzetnu predusretljivost, shvaćajući veličinu ove prezentacije crnogorskog kulturnog blaga.

Datum, 6. studeni, ima poseban značaj u povijesti ove regije, pa  Europe. Odnosno na taj dan 1632. godine, dogodila se jedna od bitaka iz perioda 1618. – 1648. Naime, ova bitka je bila jedna od najvećih u  vjerskom ratu između katolika i protestanata u Centralnoj Europi. U bitci kod Luetzen-a, ubijen je švedski kraj Gustav Adophus, te je organizator otvaranje izložbe i vezao za spomenuti datum.

Gospodin Andro Radulović, je istakao, da je Muzej u Halle-u, svojom organiziranošću i kredibilitetom za ovu izložbu dobio u svrhu izlaganja, predmete iz cijele Europe. Također, direktor je posebno bio impresioniran uvjetima u kojima ova institucija funkcionira, kao i razinom pristupa kompletne organizacije.