Polaznici hrvatske nastave posjetili Zagreb, Samobor i Krapinu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. svibnja 2019. - 10:01

I ove godine, polaznici hrvatske nastave, išli su na tradicionalno studijsko putovanje. Ovoga puta krenuli su prema Zagrebu. Glavni grad Republike Hrvatske smješten je u središnjoj Hrvatskoj, a prostire se na južnim obroncima planine Medvednice te na obalama rijeke Save. Svatko ima svoj doživljaj Zagreba, a učenici su svoje doživljaje skupljali tijekom šestodnevnog putovanja i istraživanja grada. Osim Zagreba, posjetili su i Samobor, Krapinu, Kumrovec, Ogulin te NP Plitvička jezera.

Prvoga dana putovanja, učenici su posjetili kuću bajke Ivane Brlić-Mažuranić te su zakoračili u svijet bajki u kojemu glavnu ulogu imaju Regoč, Mali Tintilinić, ribar Palunko, Potjeh, Kosjenka i mnogi drugi. Očarani ljepotom Ogulina i Ivaninom rodnom kućom, nastavili smo putovanje prema Zagrebu. Ova metropola jedinstveni je spoj kontinentalne i mediteranske Hrvatske, a djecu je najviše oduševio užurbani život grada te njegove kulturne znamenitosti kojima su se uvijek iznova vraćali kako bi ih još jedanput doživjeli. Gradec, Kaptol, Trg bana Josipa Jelačića, čuveni spomenik Antuna Fernkorna, Grički top, Katedrala, uspinjača, crkva sv. Marka, Ilica, kula Lotrščak, Dolac, Kamenita vrata, Hrvatsko narodno kazalište, parkovi Zrinjevac i Maksimir… samo su mali dio onoga što su učenici imali prilike vidjeti i doživjeti. S obzirom da su tijekom cijele školske godine učili o Zagrebu, pogledati sve navedeno za učenike je bilo jedno veliko i neprocjenjivo iskustvo. Čuvši legende o Zagrebu, vješticama, velikom požaru i neoštećenoj slici Majke Božje, učenici su uspjeli doživjeti povijest grada i shvatiti njezinu važnost. Također, uspjeli su se provozati i najkraćom žičanom željeznicom na svijetu koja spaja Donji i Gornji grad, prošetati se Strossmayerovim šetalištem i pozdraviti Matoša, odmaknuti se od gradske vreve te posjetiti najstariji i, po mnogima, najljepši gradski park, slikati se s Marijom Jurić Zagorkom, diviti se neogotičkom izgledu Katedrale te čuti kako puca znameniti Grički top.

Osim razgledavanja zagrebačkih znamenitosti, učenici su posjetili i Tehnički muzej Nikole Tesle koji je nezaobilazna postaja za sve ljubitelje znanosti i tehnike. U sklopu muzeja nalazi se demonstracijski Teslin kabinet te rudnik ugljena. Nadalje, Muzej iluzija za djecu, a i odrasle, predstavlja intrigantno vizualno i zabavno iskustvo koje pomiče granice spoznaje.

Muzejsko-memorijalni centar Dražena Petrovića još nas je jednom podsjetio na velikog čovjeka i sportaša koji je obilježio hrvatski i svjetski sport. Starije učenice imale su priliku posjetiti i Muzej prekinutih veza te istražiti zbirku posvećenu neuspjelim ljubavnim i drugim vezama. Najmlađi su se ipak radovali zoološkom vrtu koji danas broji gotovo 300 životinjskih vrsta, a svojim bogatim edukativnim sadržajima razvija pozitivne stavove prema prirodi općenito.

Osim Zagreba, posjetili smo i Krapinu te Muzej krapinskog pračovjeka koji predstavlja i prikazuje jedno od najbogatijih neandertalskih nalazišta u Europi. Posebno divljenje u učenicima je pobudio romantični dvorac Trakošćan ispod kojega se nalazi istoimeno jezero te prekrasna park-šuma.

Muzej Staro selo u Kumrovcu autentična je etnografska zbirka na otvorenome koja prikazuje predmete iz 19. stoljeća, a koji su se koristili u svakodnevnome životu. Grad Samobor učenici će zasigurno, osim po kulturnim ljepotama, pamtiti i po izvrsnim kremšnitama po kojima je grad nadaleko poznat.

Od prirodnih ljepota treba izdvojiti jedan od najljepših hrvatskih prirodnih fenomena - nacionalni park Plitvička jezera. Prekrasne slapove i jezera tirkizne boje učenici su posjetili posljednjega dana putovanja, a vožnja brodom i električnim vlakom kroz park samo je stavila točku na i ovoj prekrasnoj i nezaboravnoj avanturi.

Ništa od nevedenoga ne bi bilo moguće bez sponzora koji su hrvatskoj nastavi pružili financijsku podršku kako bi se terenska nastava mogla ostvariti te kako bi učenici imali priliku upotpuniti i proširiti znanja stečena u školskim klupama.

Stoga, još jednom veliko hvala svim našim sponzorima, a to su: Općina Tivat, Općina Kotor, Učenički dom „Spasić-Mašera“, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, LEDO Crna Gora, Dom zdravlja Tivat, Podravka Crna Gora, Komunalno Tivat i WEST POINT Crna Gora.

Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Crnoj Gori koje je, putem natječaja, sufinanciralo projekt "Izučavanje hrvatskoga jezika i kulture terenskom nastavom".

Hvala vam što ste polaznicima hrvatske nastave omogućili ovo neprocjenjivo iskustvo!

Brankica Vrbat, profesorica hrvatske nastave u Crnoj Gori