Počela s radom kompostana za općine Kotor, Tivat, Budvu i Herceg Novi

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. ožujka 2016. - 9:03
Autor: 

Državna  sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, u prisustvu predsjednika Općine Kotor dr.  Aleksandra Stjepčevića i predsjednika Općine Tivat Ivana Novosela, direktora komunalnih poduzeća općina sudionica   te drugih visokih uzvanica, svečano je jučer  otvorila kompostanu za četiri primorske općine  na lokalitetu imanja poduzeća Komunalno d.o.o Kotor u Kavču.

Oprema za kompostiranje zelenog otpada nabavljena je kroz projekt „Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“,  koji je realiziralo JKP Kotor u suradnji s komunalnim poduzećima prethodno navedenih općina i NVO EkoCentar DELFIN u okviru programa „Inter-Municipal Development Grants Programme IPA 2011 Support to Local Self Government Reform III“.

Osnovni zadatak ovog projekta je uspostavljanje kompostane i primarne selekcije otpada u projektnim općinama s ciljem da se ojača međuopćinska suradnja i unaprijedi stanje životne sredine. Realizacija projekta će svakako unaprijediti kvalitetu života stanovnika i osigurati optimalno i održivo upravljanje otpadom u primorskom regiji. Ukupni budžet projekta je 443.427,00 EUR u kojima su sudjelovali : delegacija EU sa 314,607,00 EUR odnosno 70.96% , Ministarstvo financija CG sa 79.816,00 EUR odnosno 18%  i partneri sa 48.949,00 EUR odnosno 11.04% sudjelovanja u projektu.

Ne krijući svoje zadovoljstvo što, kako je sama istakla „ otvara konkretne projekte a manje priča o strategijama i akcionim planovima“, državna sekretarka je istakla da se ovim današnjim činom ulazi u jednu novu fazu promišljanja i djelovanja u okviru politike zaštite životne sredine i komunalnog razvoja. Zahvalivši  svim sudionicimana ovom projektu, gospođa Pejović je naglasila prioritet decentralizacije u oblasti komunalne politike te posebno apostrofirala značaj„ davanja šanse prevashodno građanima i onima koji odgovorno vrše vlast u njihovo ime, da anticipiraju njihove zahtjeve i potrebe i da odgovorno postupaju prema njima, upravo stvarajući uslove da je što manje otpada u našem okruženju, da ga što manje stvaramo da bismo ga potrošili, nego da ga stvaramo da bi bio naš resurs“.