Pitanje poslanice Ljerke Dragičević

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. ožujka 2015. - 11:05
Autor: 

U ime Kluba poslanika albanskih stranki, HGI-ja i Liberalne partije na sjednici prvog redovnog zasjedanja u 2015. godini održanoj 25. ožujka Ljerka Dragičević postavila je pitanje premijeru Crne Gore, Milu Đukanoviću. Pitanje prenosimo u cijelosti, a u video-zapisu možete poslušati premijerov odgovor.

Što će Vlada Crne Gore poduzeti po pitanju povećanja podrške za sektor ribarstva i rješavanje problema ribarske flote? Da li vidite šansu u povezivanju tradicionalnog ribarstva i turizma? Kad očekujete otvaranje pregovora u Poglavlju 13?

Obrazloženje:

Sektor ribarstva predstavlja značajnu ekonomsku djelatnost za živalj iz primorskih općina. Imamo 128 registriranih plovila, od kojih je 91 registrirano za mali, obalni ribolov. Od ovog broja plovila, polovina ih je u Boki. Naši ribari duž obale, a posebice u Boki bave se ribanjem na tradicionalan način, koriste tradicionalne alate i opremu koja se mora u mnogome modernizirati. Što se ribarenja ričkom i poteznom mrežom tiče, to na cijeloj obali i posebice u Boki treba zaštititi jer je i jedan kuriozitet ovih krajeva i obogaćuje turističku ponudu. Ali ipak, ako želimo da moderniziramo plovila za ribolov i obnovimo alate, podrška države mora biti veća.

Svjesni smo da je pregovaračko poglavlje 13- Ribarstvo, jedno od najkompleksnijih pitanja u procesu pregovora. Pravna tekovina odnosno zajednička ribarska politika EU, sastoji se od velikog broja regulativa, od kojih se najveći broj odnosi na upravljanje ribolovnom flotom i resursima. Reforma zajedničke ribarske politike EU sastoji se od velikog broja regulativa od kojih se veliki broj odnosi na upravljanje ribarskom flotom i resursima. Reforma zajedničke ribarske politike iz prethodne 2013. godine, zasniva se na uvođenju obaveze iskrcaja ulova, jačanja borbe protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregularnog ribolova, povećanje sigurnosti hrane, sljedivosti i kontrole ribolovnih aktivnosti. Ovdje posebice moramo voditi računa da ne napravimo greške koje su napravili Hrvati, pa sada imaju problem sa tradicionalnim ribarstvom jer je mnogo teže popravljati nego u startu sve postaviti kako treba i zaštititi posebnosti naše države.

Uz dodatna financijska ulaganja mogu se stvoriti dobri uvjeti koji bi zadovoljili potrebe ribara, zaštitili tradicionalno ribarstvo, sigurnost hrane, sljedivost, kontrole ribolovnih i ribarskih aktivnosti. Iz kontakta sa resornim Ministarstvom, razumjela sam da je pokrenuta inicijativa prema Svjetskoj banci da se nastavi MIDAS projekt, te da u drugoj fazi, ovim projektom budu obuhvaćeni crnogorski ribari.

Da li sam ja to dobro razumjela?

Smatram da je ovo dobra inicijativa, jer Crna Gora ima tisućljetnu tradiciju ribarenja na cijelom primorju, te i u Boki kotorskoj. To je nekada bio jedini izvor prihoda, jedini način preživljavanja, a isto tako i „kruh sa sedam kora“. Pored mora imamo i jezera i posebno na sjeveru rijeke bogate vodom, a time i ribom. Smatram da u procesu pristupanja EU ne smijemo izgubiti one tradicije koje imamo, već raditi na njima i većem, jačanju istih, a sve zbog jače veze ribarstva i turizma. Sprega ribarstva i turizma je bitna zbog nas, a i zbog gostiju koji nam dolaze u Crnu Goru, te čari mora, jezera i rijeka, mogu sa sobom ponijeti i u slici i u okusu, i tako imati lijepe uspomene na naše gostoprimstvo, začinjeno ribom i domaćim vinom.

Nadam se da i Vi, poštovani predsjedniče Vlade, prepoznajete potencijal koji postoji u oblasti ribarstva!


Na današnjem zasijedanju Skupštine, poslanica Dragičević će pitanje ispred svog poslaničkog kluba uputiti novoizabranom ministru kulture Pavlu Goranoviću.