Otvorena izložba povodom 70 godina postojanja JK „Delfin“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. listopada 2020. - 10:05
Autor: 

Izložba povodom 70 godina postojanja JK „Delfin“, pod nazivom „Nautička kultura“, otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, koji je kazao da sportsko jedrenje na najbolji način objedinjuje urođenu emociju, koju primorci imaju prema moru. „Duga tradicija Delfina veže se uz poznate tivatske meštre, zanatlije, polaznike Mornaričko-tehničke škole i radnike MTRZ Sava Kovačević, koji su vješto stvarali jedrilice, Ding, Jola, Suton Bokeljku, još od 1951. godine. Delfin popularizuje jedrenje i ljubav prema moru i to više nego uspješno“, ističe Komnenović.

On je naglasio da će Općina Tivat nastaviti pružati potporu JK „Delfin“, kada su u pitanju njegove redovne sportske aktivnosti, natjecanja, ali i kad je u pitanju obilježavanje predstojećeg velikog jubileja u 2021. godini.

Ravnateljica Muzeja i galerije Tivat Jelena Bošković se obratila posjetiteljima: „Večerašnja tema je značajna iz više aspekata. Ona ima prvo onaj emotivni dio, zbog koga vjerujem i da je većina vas ovdje. Tako je obično kada su kod nas u galeriji neke priče vezane za naš grad. Drugi aspekt ove izložbe je značaj dokumentarne fotografije i, uopšte, dokumenata i eksponata, koji su ovdje izloženi i koji čine jedan istorijski momenat u ovom savremenom vremenu. Pored tog istorijskog momenta, imamo i savremenu fotografiju, tako da imamo na izložbi umjetničku i dokumentarnu fotografiju i eksponate.“

Nazočne je pozdravio i predsjednik JK “Delfin“ Frano Tripović, koji se prisjetio profesora geografije i bivšeg predsjednika Općine Tivat Tripa Rajčevića: „On je imao interesantan pristup časovima. Učenicima bi pokazivao jedan mali performans. Pustio bi vodu iz špine da teče i da se napuni škafa vodom, pa bi teatralno, kao da će se nešto veliko desiti, stavio prst u vodu i onda bi pitao: Kako sam ja sada konektovan sa cijelim svijetom? Onda bismo mi maštali kako ta voda ide iz Boke niz Jadransko i Jonsko more, pa kroz Sredozemno i kroz Suec…Ta vrsta dobrog globalizma je vezana i za jedrenje. JK Delfin je jedno od mjesta u ovom gradu, koje vode Tivat u svijet i dovode svijet u Tivat“.

„Mislim da je odrastanje uz jedrenje i ta demistifikacija prirode kroz njega nešto što je jako bitno. Mislim da je privilegija da se u periodu formiranja boravi na moru i uči o moru uopšte i morskoj kulturi. Želimo da naša škola jedrenja postane, a već je ustvari i postala osnovna pomorska škola“, ističe Tripović.