Otvoren Dnevni boravak za starije Caritasa Barske nadbiskupije

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 30. rujna 2021. - 19:29
Autor: 

Svečanost povodom službenog  otvaranja Dnevnog boravka za starije Caritasa Barske nadbiskupije, koji je nedavno i zvanično licenciran, održana je danas u prostorijama Caritasa na Biskupadi. Otvaranju Dnevnog boravka su pored korisnika projekta prisustvovali i predsjednik općine  Bar Dušan Raičević,  predstavnici Ugovornog tijela kao i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja. Svečanost je otvorena pozdravnim govorom predsjednika Caritasa Barske nadbiskupije mons. Rok Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo povodom licenciranja Dnevnog boravka koji je na ovaj način postao dio sistemske brige o starijim osobama u domenu socijalne zaštite. On je također naglasio da se ova svečanost realizuje i u povodu obilježavanja 1. 10. -  Međunarodnog dana starijih osoba kao značajnog datuma za stare osobe širom svijeta.

“Današnji događaj je od velikog značaja za nas jer pokazuje da Caritas preduzima korake kako bi olakšao ljudima koji se osjećaju usamljeno da provede vrijeme u Dnevnom boravku kako bi oni bili sretniji i kako bi živjeli radosno i da  bi dobili ljubav koju su svakako zaslužili kroz svoj život. Naša obaveza je da pomognemo svima kojima je to potrebno pa ćemo i budućnosti nastaviti da razvijamo dodatne mehanizme podrške i projekte u cilju opšteg dobra”.

Ispred Ministarstva ekonomskog razvoja prisutne je pozdravila gospođa Ljulja Dušaj, koja je izrazila zadovoljstvo što se danas nalazi na svečanom otvaranju Dnevnog boravka za starija lica.

“Projekat Caritasa Barske nadbiskupije targetira obezbijeđivanje socijalne zaštite starijih kao jedne od ranjivih kategorija u društvu, doprinoseći time i njihovom daljem osnaživanju za život u zajednici. Konkretno kroz  poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite” ugovoreno je 18 grant ugovora čija je ukupna vrijednost oko tri miliona eura i svi ugovori se uspješno implementiraju”.

Dušaj je dalje istakla da je ovaj poziv dio kompleksnog programa Europske unije i Crne Gore za zapošljavanje,  obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je vrijedan 18 milijuna eura, gdje Vlada Crne Gore sudjeluje sa 2,7 milijuna eura, odnosno 15% sufinanciranja.

Predsjednik Općine Bar Dušan Raičević ovom prilikom je kazao da se ovaj projekt realizira u jednom   vrlo izazovnom vremenskom periodu.

“Početak realizacije projekta je bio definisan za mart 2020. godine, na samom početku globalne pandemije COVID 19 i samo možemo zamisliti koliko je projektnom timu Caritasa, uz pomoć projektnog tima opštine Bar, bilo teško da implementira sve one aktivnosti koje su bile definisane projektom u ovoj Covid godini. Takođe želim istaći da Dnevni centar mora živjeti i nakon završetka perioda implementacije, kako bi  dobio svoju punu svrhu.”

On je dalje naveo da će Općina Bar u prijedlogu budžeta za 2022. godinu planirati neophodna sredstva u iznosu od 25.000 eura za život  Dnevnog centra i nakon realizacije  projekta te će na taj način usluge koje će Dnevni centar pružati svim korisnicima u narednom periodu biti financirane od strane općine Bar.

Pored formalnog otvaranja, korisnici Dnevnog boravka kao i prisutni gosti imali su priliku uživati u kulturno-umjetničkom programu, koji je ovim povodom upriličen.  Rajko Joličić, predsjednik Udruženja penzionera Bar, veliki pjesnik i humanist  je svojim stihovima pozdravio prisutne, nakon čega je mlađa grupa KUD “Sveti Jovan Vladimir”, izvela nekoliko plesnih točki što je prisutne starije osobe najviše i obradovalo.

Dnevni boravak Caritasa Barske nadbiskupije razvijen je u okviru zajedničkog projekta sa Općinom Bar „Dnevni boravak za starija lica“, koji za cilj ima unaprjeđenje sistema socijalne zaštite za starije osobe. Pružanjem raznih vrsta usluga u Dnevnom boravku želi se unaprijediti kvaliteta života starijih lica na teritorij Općine Bar.

Projekt „Dnevni boravak za starije osobe u Opštini Bar“ je podržan kroz poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite”, koji je dio Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a koji se financira od strane Europske unije i Vlade Crne Gore. Nositelj  projekta  je Caritas Barske nadbiskupije, dok je Općina  Bar partner. Ukupna vrijednost projekta je 188.428,07 eura, a projekat će trajati do ožujka 2022. godine.