Oproštajna sv. Misa fra Filipa Karadže

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. - 9:07
Autor: 

Na blagdan sv. Klare Asiške, sv. Misom, od vjernika Kotorske biskupije oprostio se fra Filip Karadža, koji je u protekle četiri godine bio predstojnik ovog istoimenog, drevnog, franjevačkog samostana u Starom gradu. Sv. euharistiju je predslavio mjesni biskup, msgr. Ilija Janjić uz koncelebraciju više svećenika, dok je sopranistica Vedrana Šimić svojim pjevanjem i sviranjem na klaviru dodatno uzveličala slavlje.

Biskup je, na samom početku, u kratkom nagovoru, zahvalio Bogu na pastoralnom djelovanju fra Filipa u našoj biskupiji i zaželio mu Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije na njegovom daljem životnom putu.

U svojoj homiliji fra Filip je govorio o čovjekov borbi s grijehom i njegovoj pozvanosti na tu borbu, istaknuvši da su nam primjeri naših svetaca, velikana vjere, od velike koristi u napetosti između grijeha i svetosti. On je na koncu, uz zahvalu Bogu i Djevici Mariji, rekao da se ne oprašta s Bokom i sa svime što ona predstavlja.

„Ako sam nekoga, svojom ljudskom slabošću i grijehom, uvrijedio, molim da mi oprosti. Ukoliko sam nekog oduševio za Krista, utoliko je moja radost veća. Dragi vjernici, hvala vam na svemu! Neka Vas sve dobri Bog blagoslovi!“, istakao je fra Filip.

Nakon njega vjernicima se obratio fra Kristijan Montina, definitor Bosne Srebrne. On je kazao da fratri neće zaboraviti drevnu Kotorsku biskupiju, u kojoj su nazočni stoljećima. Fra Kristijan je predstavio fra Ivu Kramara koji će dolaziti i služiti sv. Misu u samostanu sv. Klare.

Fra Filip Karadža u protekle četiri godine postao je prepoznatljiv po svojim dubokim i poučnim propovijedima, a istakao se i kao dobar ispovjednik kod kojeg su vjernici rado dolazili. Iz Kotora je otišao na novu dužnost, župnika u Podmilačju, kraj Jajca u velikom svetištu sv. Ivana Krstitelja.

Oproštajnoj sv. Misi, pored velikog broja vjernika nazočili su Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum.