Općina Tivat podržala nastavak rada kancelarije RE asistenta i medijatora u nastavi

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. ožujka 2017. - 10:22
Autor: 

Općina Tivat i u 2017. godini nastavila je pružati potporu nagrađivanom projektu “RE asistent i medijator u nastavi”, koji je realiziran uz potporu Savjeta Europe. Veliki uspjeh koji je projekt postigao u praksi, opredijelio je Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Općine Tivat da projekt podrži kroz postojanje Kancelarije RE asistenta i medijatora u nastavi, u tivatskoj OŠ “Drago Milović”.

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević navela je podatak da je u 2005. godini Osnovnu školu u Tivtu pohađalo 8 djece, pripadnike RE populacije, a da u ovoj školskoj godini istu školu pohađa 87 djece. “Navedeni podatak svjedoči da je ovaj projekat doprinio podizanju kavliteta života RE populacije u Tivtu. Prepoznali smo značaj uključivanja RE populacije u sistem obrazovanja, pa aktivno pružamo pomoć radu kancelarije, dotiramo prevoz učenika, učestvujemo u nabavci školskog pribora,i novogodišnjih paketića, dok  Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, učenicima pripadnicima RE populacije obezbjeđuju udžbenike”, rekla je sekretarka Nikčević, posebno naglašavajući važnost koordinacije na relaciji Sekretarijat, Kancelarija i OŠ “Drago Milović”. Sekretarka se posebno zahvalila školi na prostoru i podršci. U cilju što uspješnije integracije djece pripadnika RE populacije u obrazovni sistem, lokalna uprava je djeci predškolskog uzrasta omogućila prijevoz do vrtića, dok je JPU “Bambi” osigurao besplatan boravak za djecu.

U Kancelariji RE asistenta i medijatora u nastavi rade Ljuljeta Vučković kao asistentica u nastavi i Džafer Brahimi kao medijator na terenu. “U aprilu će Kancelarija obilježiti 2 godine rada. Trenutno imamo 87 osnovaca i 6 srednjoškolaaca od kojih određeni broj pohađa I SMŠ “Mladost” u Tivtu. Posebno sam ponosan na veliki broj djevojčica koje se školuju i odlučuju da školovanje nastave. Ja sam kao asistent spona između roditelja, učenika i nastavnika i tu sam da pognem”, rekla je Ljuljeta Vučković. U sklopu Kancelarije organizira se i dopunska nastava. Djeca i roditelji imaju pomoć asistenta kada je u pitanju komunikacija sa školom, savjetovanje, prevazilaženje jezičkih barijera.

Medijator na terenu Džafer Brahimi kao najbolju ocijenio je suradnju s roditeljima iz naselja 7.jul. “Svi roditelji su shvatili pun značaj ovog projekta, a tome svjedoči da su sva djeca uzrasta 6 i 7 godina u školi”, naveo je Brahimi i dodao da očekuje kako će naredne godine srednju školu upisati 17 učenika.

Direktorka OŠ “Drago Milović” istakla je da je postojanje Kancelarije primjer izuzetno dobre prakse i dokaz da se timskim radom sve može postići.

Radno vrijeme Kancelarije je produženo kako bi se zadovoljile potrebe učenika u obje smjene, a Općina Tivat će nastaviti s potporom ovom projektu i u narednom periodu.