Općina Tivat obilježila Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodni dan civilne zaštite

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. ožujka 2022. - 10:40
Autor: 

Općina  Tivat jučer  je u suradnji s brojnim ustanovama i organizacijama, nizom događaja obilježila Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Aktivnosti su bile edukativnog karaktera, u cilju podizanja svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, kao i ulozi civilne zaštite u prevenciji i edukaciji.

Dan je počeo predavanjem u SMŠ Mladost, gdje je načelnica područne jedinice Direktorata za izvanredne situacije MUP- a Crne Gore Lidija Petrone Kolar održala predavanja za najstariju generaciju srednjoškolaca. U jutarnjim satima dobrovoljna vatrogasna društva Tivat, Boka i Krtole održala su pokazne vježbe u osnovnim školama u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i Radovićima, na oduševljenje mališana  koji su imali priliku educirati se o opremi i načinu gašenja požara, dok je Služba zaštite Općine  Tivat pokazne vježbe održala u popodnevnoj smjeni, učenicima III. i IV. razreda OŠ „Drago Milović“.

Obilježavanju ovog dana pridružila se i Turistička organizacija Tivat, koja je uručila donaciju novih ormarića prve pomoći svim tivatskim školama, a pokaznu vježbu u popodnevnim satima  održao je i vatrogasni brod Porto Montenegra na rivi Pine, gdje su građani imali priliku  upoznati se  s njegovom opremom i kapacitetima. Pored toga, Porto Montenegro podršku aktivnostima pružio je i tiskanjem dvojezičnog informativnog flajera za građane, s relevantnim informacijama i pozivnim brojevima u slučajevima  izvanrednih situacija, koje su tijekom dana  prolaznicima u gradu dijelili mladi volonteri iz Omladinskog tima Tivat. Posljednju aktivnost dana, obuku o pružanju prve pomoći održao je Crveni krst Tivat u multimedijalnoj dvorani Općine  Tivat, kojoj je prisustvovalo preko 20 građana.

Međunarodni dan civilne zaštite proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine, dok se Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori obilježava od 2013. godine.