Okrugli stol Bokeljske mornarice 809 Kotor

Time to read
5 minutes
Read so far

Srijeda, 24. lipnja 2015. - 9:02
Autor: 

U ponedjeljak, 22. lipnja održan je okrugli stol Bokeljske mornarice 809 Kotor - Podružnica Kotor.
Izvješće s okruglog stola prenosimo vam u cijelosti:

Dana 22. juna, u sjedištu Bokeljske mornarice 809 na Pjaci od kina u Kotoru, održao se okrugli stol posvećen razmatranju aktuelnog stanja u Bokeljskoj mornarici, sa ciljem da se, s obzirom na važnost teme ne samo za Bokeljsku mornaricu Kotor nego i za grad Kotor, upozna javnost da svojim učešćem doprinese rješavanju jednog od najvažnijih identitetskih pitanja grada Kotora.

Bokeljska mornarica Kotor nalazi se u veoma složenoj situaciji kada  je potrebno donositi mudre i razborite odluke koje se tiču njenog budućeg razvoja i njenog statusa kako bi BM Kotor sačuvali i prenijeli budućim generacijama u što autentičnijem obliku. Vraćanje statusa matice Kotoru nije samo unutarnji problem Bokeljske mornarice, već je i problem grada Kotora čiji je ona nerazdvojni dio već 12 stoljeća u kojem bi trebalo da učestvuju svi, kako članovi podružnice BM Kotor, tako i grad Kotor, opština pa i republika koja je dala BM status organizacije od nacionalnog značaja.

 AKTUELNA SITUACIJA

Bokeljska mornarica Kotor je jedno od najvrijednijih zavještanja koje su nam preci ostavili u naslijeđe i duboko je i neraskidivo vezana za grad Kotor i sv. Tripuna. Sve je počelo prije davnih 1206 godina kada su kotorski mornari preuzeli od Mlečana moći sv. Tripuna i donijeli ih u grad. To je, po legendi početak stvaranja jedne od najstarijih organizacija mornara u svijetu o čemu nam svjedoči i statut iz 1463 godine. Bratovština je, naročito tokom srednjeg vijeka, postala najbrojnija i ekonomski najjača i najuglednija organizacija koja je okupljala mornare sa područja kotorske komune i čiji je zadatak bio ne samo da pomaže svoje članove, nego i da vojno brani Kotor od osvajača. Iako je u prošlosti bilo dugotrajnijih ili kratkotrajnijih pokušaja otcjepljenja od matice i stvaranja posebnih bratovština kao što je to učinio Perast, do danas je opstala samo BM Kotor sa podružnicama Tivat i Herceg Novi koje je Kotor osnovao 1972 godine. Bilo je i pokušaja ukidanja BM kada je Kotor bio pod francuskom ili na početku austrougarske uprave, ali su Kotorani imali snage i odlučnosti da ne dopuste da im se ugasi tradicija.

Ova odlučnost je trajala sve do 2011 godine, kada je spletom čudnih okolnosti došlo do usvajanja novog statuta BM Kotor kojim je praktično izvršen statutarni prevrat kojim je matica BM Kotor degradirana i formalno pravno svedena na rang podružnice, dok su podružnice Tivat, Herceg Novi i Beograd unapređene i formalno pravno postale suosnivačima odnosno maticama  BM, čime je BM Kotor izgubila sve ingerencije koje je imala, izgubila je ime i pravo da odlučuje o svom razvoju davajući i izjednačavajući to pravo sa podružnicama. Na ovaj nacin, BM prestala je da bude BM Kotor i postala je BM Boke Kotorske, čime je napravljena je svojevrsna “bokeljizacija” BM, odnosno njena federalizacija, I time grubo narušena tradicija matice Kotor duga 12 stoljeća. Iz statuta Bokeljske mornarice Kotor iz 2004 godine izbačeno je sve što je od Bokeljske mornarice Kotor činilo maticu. Izbačeno je ime Bokeljska mornarica Kotor, a stavljeno ime Bokeljska mornarica 809, izbačeno je pravo da skupština Bokeljske mornarice Kotor bira admirala i viceadmirala, izbačeno je pravo da osniva podružnice, izbačen je admiralat, a sva ova prava prenesena su na zajednicku NVO Bokeljska mornarica 809, koju sada čine četiri matice, Kotor, Tivat , Herceg Novi i Beograd.

Statut iz 2011 godine nepravedan je iz mnogo razloga što se vidi iz nekoliko krucijalnih primjera:

  • Novim statutom zajedničke udruge 2011 godine ukinut je iz naziva Kotor, a dodata godina 809, tako da se sada organizacija zove BM 809 bez spominjanja Kotora čime je obezličena Bokeljska mornarica Kotor u korist nove federalne organizacije.
  • U članu 1. Statuta zajedničke organizacije stoji da NVO Bokeljsku mornaricu 809 osnivaju četiri pravna lica, četiri podružnice, što je nedopustivo. Prvo, ne mogu podružnice osnivati maticu nego obrnuto, drugo, ne može se osnivati nešto što u Kotoru postoji već 1206 godina, pogotovo što se kao osnivači pominju podružnice Tivat, Herceg Novi i Beograd, iste one koje je matica Kotor osnovala kao podružnice početkom sedamdesetih godina.
  • U istom članu se kaže da je "cilj BM 809 kontinuirano čuvanje tradicija jedne od najstarijih profesionalnih  organizacija pomoraca na svijetu koja proističe iz staleške organizacije bratovština na području Boke Kotorske", čime se na posredan način željela izmijeniti povijesna istina u korist federalizacije BM. Nisu staleške bratovštine sa područja Boke Kotorske mogle osnovati Bokeljku mornaricu zato što nisu ni postojale, jer u doba najstarijeg arhivskog pomena BM iz 1363 godine nisu postojali ni gradovi Tivat i Herceg Novi, a kamoli bokeljske bratovštine.

Opšte mišljenje učesnika okruglog stola je, da je ovakvo devalviranje statusa Bokeljske mornarice Kotor neprihvatljivo, jer se radi o jednom od najvažnijih identitetskih pitanja grada Kotora.

VRAĆANJE STATUSA MATICE KOTORU

Postoji odgovornost našeg vremena i naročito nas samih prema našoj kotorskoj tradiciji i našem kotorskom kulturnom naslijeđu koji se, nažalost sve više degradiraju i gube. Podružnica Kotor na skupstini od 29. 03. 2014 godine pokrenula je  važna pitanja koja se tiču budućnosti BM Kotor i predložila podruznicama Tivat, Herceg Novi i Beograd da se zajednički, kroz izmjenu statuta BM 809, vrati Kotoru status matice koji je oduvijek imao, ne zadirući pri tom ni u jedno jedino pravo koje sada imaju podružnice, pogotovu što su one samostalna pravna lica. Vraćanjem statusa matice Kotoru niko ne gubi, naprotiv, svi dobijaju jer tradicija može i mora da se nastavlja samo tamo gdje se i odvijala, u protivnom gubi smisao i svoju autentičnost i prestaje da bude tradicija. Skupština podružnice BM Kotor osnovala je tada radnu grupu za rad na predlogu izmjene statuta kojim bi se vratio status matice Kotoru. Predlog izmjene radna grupa predala je podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd na razmatranje početkom oktobra 2014 kada je i započeo proces pregovaranja koji je trajao 7 mjeseci, do početka maja kada je podružnica Kotor konačno dobila odgovore ostalih podružnica na predlog izmjene statuta.

Za izmjenu statuta kojim se Kotoru vraća status matice izjasnila se pridružena podružnica Beograd, dok su se podružnice Tivat i Herceg Novi izjasnile protiv predloga izmjene statuta negirajući pravo Kotoru da bude matica. Podružnica Herceg Novi odbila je predlog izmjena statute bez obrazloženja, dok je  podružnica Tivat predložila kozmetičke izmjene nekoliko članova statuta koje su praktično zadržavale status quo. Obje podružnice su napomenule da žele  zadržati stečeno pravo po statutu iz 2011. godine da budu osnivači Bokeljske mornarice uzimajući na taj način dio identiteta Kotoru.

Kako je, prema ovlaštenjima skupštine podružnice BM 809 Kotor od prošle godine, završen rad na pripremi predloga izmjene statute BM 809 i proces pregovaranja sa ostalim podružnicama, u toku je priprema redovne  skupštine podružnice BM 809 Kotor. Na ovoj skupštini radna grupa će predstaviti rezultate rada i dati predlog delegatima za  rješavanje problema statusa, u kojem će biti sadržani i zaključci sa okruglog stola, koji će, sasvim sigurno pomoći da skupština, kao jedino mjerodavno tijelo, donese pravilnu odluku o budućem statusu podružnice.

Poslije obimne i veoma sadržajne diskusije, na okruglom stolu su doneseni slijedeći zaključci koji će biti iskorišćeni u pripremi predloga za izmjenu statuta Bokeljske mornarice 809:

  • Vratiti Bokeljskoj mornarici Kotor uloge matice koja joj po tradiciji i povijesnom pravu pripada.
  • Vratiti ime Bokeljska mornarica Kotor, umjesto imena Bokeljska mornarica 809.
  • Vratiti Bokeljskoj mornarici Kotor povijesno prava da odlučuje i uređuje način rada, uz učešće predstavnika  podružnica.
  • Vratiti  Bokeljskoj mornarici Kotor pravo da bira admiralat, admirala i viceadmirala i ostale časnike uz učešće predstavnika podružnica.
  • Vratiti Bokeljskoj mornarici Kotor pravo da kao matica osniva podružnice, odnosno da prima podružnice iz drugih gradova ili država.
  • Proučiti pravna sredstva za proces izmjene postojećeg statuta iz 2011. godine.

Konstatovano je takođe i da se, nakon usvajanja zaključaka na skupštini podružnice, nastave razgovori sa članovima podružnica Tivat i Herceg Novi kako bi se još jednom pokušalo doći do zajedničkog stava oko izmjene postojećeg statuta iz 2011. godine.

 

Predsjednik Upravnog odbora, Aleksandar Dender