Oformljen ogranak Matice hrvatske sa sjedištem u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. srpnja 2017. - 9:51
Autor: 

Osnivačka Skupština Matice hrvatske - ogranak Kotor održana je sinoć u dvorani Kotorske biskupije.

Nazočne je  ispred Hrvatskog građanskog društva pozdravio Slavko Dabinović, koji je, zajedno s prof. dr. Gracijelom Čulić rukovodio Skupštinom. O Matici hrvatskoj govorio je generalni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, koji nas je pobliže upoznao s dosadašnjim radom i ciljevima iste, te je istakao da se ona najviše bavi izdavanjem književnih djela. Nazočnima se obratila i predsjednicaogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan, koja je naglasila kako su Kotor i Dubrovnik oduvijek bili povezani i kako su se međusobno pomagali, ističući, kao jedan od primjera, veliki potres koji je zadesio Dubrovnik kada su im Kotorani priskočili u pomoć.

Sve nazočne pozdravio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, izrazivši radost osnivanjem ogranka Matice u Kotoru, jer će na taj način, kazao je, hrvatska zajednica u Crnoj Gori moći još više spoznati sebe i istraživati hrvatsku kulturu i povijest.

Na osnivačkoj Skupštini ogranka Matice hrvatske oformljen je ogranak Matice Hrvatske sa sjedištem u Kotoru.

Izabrano je Predsjedništvo od pet članova. Za predsjednika je izabrana mr. Marija Mihaliček, povjesničarka umjetnosti, za potpredsjednika je izabrana dr. Edita Starović, a za tajnicu pravnica Zrinka Veljić.

Također je izabran i Nadzorni odbor od tri člana. Za predsjednika je izabrana prof. Ljiljana Aleksić, a članovi su  Pavle Marković i  Slavko Dabinović.

Skupštini su nazočili: mons. Ilija Janjić, biskup kotorski;Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore; Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru;Jelena Vukasović, sekretar Sekretarijata za kulturu Općine Kotor; NikolaBaničević predsjednik Ogranka Matice crnogorske u Kotoru;  Marijo Brguljan, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore;Damir Barbarić, potpredsjednik Matice Hrvatske;Zorislav Lukić, generalni tajnik Matice hrvatske, kao članovi Matice hrvatske iz Kotora,Tivta i Podgorice.