Održana godišnja Skupština Hrvatskog građanskog društva

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 9:47
Autor: 

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore- Kotor održalo je svoju redovnu, petnaestu po redu, godišnju Skupštinu dana 17. svibnja 2016. godine.

Skupština je održana u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“ kojoj je nazočilo 60 izaslanike iz Podgorice, Bara, Herceg Novog, Tivta i Kotora.

Skupština je počela intoniranjem crnogorske i hrvatske himne u izvođenju dječjeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“ pod ravnanjem profesora Iva Brajaka.

Prije uvodnog izlaganja predsjednik Marijo Brguljan je odao poštu članovima Društva koji su preminuli između dvije Skupštine. U uvodnom izlaganju podsjetio je izaslanike na ključne aktivnosti Društva u protekloj godini, posebno ističući realiziranje dva najznačajnija projekta: tiskanje časopisa „Hrvatski glasnik“, jedinog tiskanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, kao i uspješan rad mandolinskog orkestra koji trenutno broji 35 članova. Obavijestio je i izaslanike  o kršenju Statuta od strane čelnika Podružnice Podgorica, koji su jednostranom odlukom ukinuli Podružnicu, formirali novu Udrugu i prisvojili prostor, koji je dodijeljen Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore-Kotor od strane grada Podgorice 2010. godine.

Moderatori sjednice su bili Danijela Vulović i Marin Čaveliš.

Izaslanici su usvojili izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015. godinu, plan rada i financijski plan za 2016. godinu. Na prijedlog Upravnog odbora Skupština je izabrala nove počasne članove Društva, koji su zaslužni za razvoj i afirmaciju Društva i razvoju prijateljskih odnosa među narodima Crne Gore i Hrvatske. To su: Danilo Ivezić, predsjednik nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske, Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group, Malan bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Marko Franović, vlasnik firme  „Boka Aluminium“ iz Sidneja.

Na kraju su izaslanici usvojili i izmjene i dopune Statuta Društva kojima su ukinute Podružnice u Podgoricu, Baru, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru i osnovala povjerenstva i povjerenici u gradovima i mjesecima gdje ima Hrvata.