Održan V. izborni Sabor HGI-ja

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. srpnja 2019. - 15:26
Autor: 

Peti izborni Sabor Hrvatske građanske inicijative održan je danas u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat. Sabor je počeo intoniranjem himni Crne Gore i Hrvatske te minutom šutnje za preminule članove i simpatizere stranke.

Na Saboru je usvojen Dnevni red, izabrana je Verifikacijska komisija, Radno predsjedništvo i zapisničar, kao i izmjena i dopuna Statuta, kao i organi Stranke. Na kraju, došlo je i do točke izbora predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića na osnovu jednoglasne potpore Općinskog odbora Tivat, Općinskog odbora Kotor i na koncu na osnovu prijedloga najvećeg organa stranke Središnjeg odbora.

 „Naziv naše stranke, hrvatska i građanska, nalaže nam borbu za očuvanje našeg hrvatskog identiteta, a istodobno izgradnju građanske države Crne Gore. To smo najbolje pokazali našim dosadašnjim djelovanjem, koji smo sublimirali u sloganu, na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine, kada smo svoj odnos prema sebi i državi u kojoj živimo iskazali riječima „Hrvatsko srce za Crnu Goru“. Aktivno surađujemo sa svim državotvornim stranka u Crnoj Gori. Most smo suradnje sa Republikom Hrvatskom. Građansko društvo ne znači gašenje nacionalnih osobenosti, već i kulturnu raznovrsnost koja bogati isto društvo o kojem govorimo. Borba za bolju budućnost predstavlja borbu za kvalitetni ekonomski ambijent, vladavinu prava, socijalne ravnopravnosti i jačanje institucija. Hrvatska građanska inicijativa će i dalje davati konstruktivni doprinos prema svemu navedenom“, kazao je Josip Gržetić, bivši v.d. predsjednika HGI-ja, obraćajući se delegatima i uvaženim gostima.

Nakon gospodina Gržetića nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, koji se istakao da će Hrvatska nastaviti trajno pružati potporu Crnoj Gori te da HGI kao stranka treba biti potpora svim hrvatskim udrugama. Veleposlanik se osvrnuo na to da Hrvati koji su podrijetlom iz Boke i žive u Republici Hrvatskoj predstavljaju Crnu Goru na način da se zaista svi mogu ponositi.

„Jedan od četiri prioritetna cilja našeg predsjedavanja EU bit će proširenje. Koliko god da to ne bude u interesu nekih starijih članica EU mi ćemo ih poticati da se proširenje ne izgubi nikako iz fokusa, jer je to jedini način da se integriramo, da budemo s boljima, da stvorimo prosperitetna i društva u kojima će svako moći ispoljiti najboljeg sebe. Članstvo u EU nam je jamac za to", kazao je veleposlanik Grubišić.

Saboru su prisustvovali gospodin Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i financijski sustav i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja; gospodin Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Demokratske unije Albanaca; Marijan Klasić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru; gospodin Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i zastupnik Koalicije „Albanci odlučno“; gospodin Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije i zastupnik u Skupštini CG; gospodin Boris Mugoša, član predsjedništva Socijaldemokrata i zastupnik u Skupštini Crne Gore; gospodin Maraš Dukaj, politički direktor Albanske alternative, kao i gospodin Ivan Vujović, generalni tajnik Socijaldemokratske partije Crne Gore. Gosti su se obratili nazočnima, iskazujući snažnu potporu HGI-ju.