Održan sastanak s predstavnicima nacionalnih vijeća u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. siječnja 2021. - 18:43
Autor: 

Foto: gov.me

Jučer se u Podgorici održao sastanak  s predstavnicima šest nacionalnih vijeća u Crnoj Gori. Sastanak je započeo predsjednik Vlade CG Zdravko Krivokapić uz prisustvo gospodina Vladimira Leposavića, ministra Ministarstva  pravde, ljudskih i manjinskih prava, koji je istakao da je Crna Gora građanska država,  a da su sve kulture nacionalnih zajednica njene konstitutivne kulture te da  se država neće miješati u rad nacionalnih vijeća, već isključivo stvarati pravnu infrastrukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava.

Sastanku su  nazočili : Zvonimir Deković – Hrvatsko nacionalno vijeće, Ejup Nurković i Alisa Džogović Murić – Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Faik Nike – Albanski nacionalni savjet, Senad Sejdović i Ana Popović – Romski nacionalni savjet, Sabrija Vulić – Savez Muslimana Crne Gore i Momčilo Vuksanović – Srpski nacionalni savjet. 

Svi predstavnici  vijeća su naglasili probleme s kojima se susreću te moguća rješenja istih.  Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković se osvrnuo na nedavno obilježeni Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori te sukladno tome i mogućnost slobodnog dana pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori na datum 13.1. Također je ukazao   na problem statusa svih vijeća, kao i na problem umanjenih financijskih  sredstava  prethodna tri mjeseca, bez bilo kakvog  rješenja, odluke ili obavijesti. Naglasio je veliki problem s kojim se vijeća susreću, pa samim tim i HNV, kada je u pitanju revizija, za čiji je rok  kraj siječnja te premda mora biti predana stručno, detaljno, uz brojnu dokumentaciju, taj datum predaje  je izuzetno teško ispoštovati.

Sastanak je završen dogovorom o novom susretu, gdje će se zajednički tražiti rješenja za sve probleme na koje vijeća nailaze   te samim tim  i zaštititi prava svih  manjina u Crnoj Gori.