Održan koncert klape " Subrenum"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. kolovoza 2021. - 10:00
Autor: 

Koncert dubrovačke klape „Subrenum“, u organizaciji hrvatske udruge „Zaljev hrvatskih svetaca“, održan je sinoć ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima. Koncert je održan uz sponzorstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Općine Herceg Novi.

Ispred organizatora nazočne je pozdravio predsjednik udruge Frano Ercegović, koji je predstavio klapu „Subrenum“: „Ime klape Subrenum potječe od starog naziva za Župu dubrovačku “sub brenum”. Od samog osnutka 1992. godine  klapa  predstavlja tradicionalno  klapsko nasljeđe kao dio  autohtone kulturne baštine Župe dubrovačke, Dubrovačko-neretvanske županije, Dalmacije i cjelokupne Hrvatske. Dosljednost i kvalitetu dokazuju zabilježeni nastupi na festivalima, smotrama, susretima i prezentacijama u zemlji i svijetu, osvojena odličja i priznanja te četiri izdanja nosača zvuka. Ovi su entuzijasti i zaljubljenici u dalmatinsku pjesmu,  osim a kapela izvedbi, odlučili u svoj repertoar dodati i instrumentalnu pratnju (mandolina, mandola, mandolončelo, gitara i kontrabas), te su na taj način nastavili njegovati  glazbenu tradiciju  dubrovačkog kraja. Uz brojne nastupe diljem Hrvatske, gostovali su pet puta u Sjedinjenim Američkim Državama te u Rusiji, Italiji, Sloveniji, Belgiji, Austriji, Českoj, Njemačkoj, a večeras i u  Crnoj Gori. Klapa Subrenum je dobitnik i mnogih prestižnih međunarodnih nagrada od kojih izdvajamo: zlato na 13. Međunarodnom festivalu zborskog pjevanja u Veroni, zlato u kategoriji malih zborova na 16. Međunarodnom festivalu adventskih i božićnih pjesama u Pragu, četiri zlatna odličja s trećeg Međunarodnog folklornog festivala glazbe i plesa Interfolk u Sankt Petersburgu. Na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa prvi put nastupaju 1994. godine., a od 1998. do 2000. redoviti su sudionik završnih večeri. Nakon dvije godine pauze ponovno se pojavljuju 2003. godine, kad s "Omiša" donose dvije nagrade, i to: drugu nagradu publike i treću nagradu stručnog ocjenivačkog suda. Na 38. Omišu 2004. godine osvajaju treću nagradu stručnog ocjenivačkog suda. Koncertom u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji je zabilježen na  albumu "Ako sada spavaš", počelo je treće desetljeće uspješnog rada klape,  što je i potvrdila apsolutna pobjeda na Festivalu klapa "Uz mandoline i gitare" u Makarskoj 2014.“

Klapa „Subrenum“ oduševila je posjetitelje fantastičnim vokalima i odabirom poznatih dalmatinskih skladbi, poput „Da te mogu pismom zvati“, „Konobo moja“, „Vela luka“, „Evo mene moji ljudi“, kao i svojim autorskim pjesmama, koje će sigurno dobiti zasluženo mjesto na glazbenoj sceni. Večer je uzveličao i mladi gitarist Nikola Popović.

Koncertu su nazočili: konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, sekretar u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović,  hrvatske udruge u Crnoj Gori.