Obuka za vodiče za posmatranje ptica na Orjenu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. rujna 2016. - 10:21
Autor: 

U periodu od 5. do 7. rujna 2016. godine bit će održana obuka za vodiče za posmatranje ptica na Orjenu. Trening se organizira u okviru prekograničnog projekta „Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)“ financiranog od strane Europske unije u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora. Projekat zajednički realiziraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Općina Tivat i Ekološko društvo Boke kotorske u suradnji s partnerskim organizacijama iz Hrvatske: Općinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM.

Trening ima za cilj upoznavanje s osnovama ornitologije i posmatranja ptica, kao i principima terenskog rada. Fokus treninga će biti na upoznavanju metoda identifikacije ptica koje nastanjuju područje Orjena.

Jedan od glavnih predavača na treningu bit će Rok Rozman, slovenački olimpijac u veslanju, borac za prirodu, biolog i pasionirani ljubitelj ptica. Također je jedan od pokretača velike kajakaške turneje za očuvanje balkanskih rijeka „Balkan rivers tour" koja je u travnju ove godine posjetila Crnu Goru kako bi upozorila na štetne planirane projekte izgradnje hidroelektrana na rijeci Morači.