Obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje parabroda „Cetinje“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. prosinca 2023. - 12:58
Autor: 

Polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi danas  je obilježena obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje broda „Cetinje“, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tom prigodom, poginulo je preko  200 putnika civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Talijana, pripadnika partizanske brigade “Garibardi”.

U ime OBNOR – a o ovoj velikoj tragediji govorio je predsjednik Mato Brguljan, koji je pozdravio sve nazočne, osvrnuvši se kako je  došlo do nesreće, kao  i na sve žrtve: „Umjesto da se ljudi raduju, zadesila ih je velika tragedija, potapanje parabroda Cetinje, koju nikada ne smijemo da zaboravimo. Neprijatelj nam je  prilikom povlačenja iz Boke ostavio pustoš na moru, minirajući zaliv Boke, a takođe  rušeći puteve i mostove. Jedina komunikacija je stala pomorska plovidba zalivom Boke. Tako se vrlo brzo organizovala grupa entuzijasta na čelu sa kapetanom broda Božom Paparelom iz Dubrovnika  da osposobe parabrod Cetinje, koji je bio je bio ostavljen na vezu u Dobroti“.

Brguljan se prisjetio same nesreće, kada je kapetan Paparela   i njegova 3 člana posade preživjela nesreću. Također je dao prijedlog, koji su uputili  Turističkoj organizaciji Tivat da preuzme inicijativu za izmještanje spomenika u budućem Spomen parku u Tivtu se  napravi novi spomenik i postavi na javnu površinu, kao i još neke prijedloge, koji bi čuvali od zaborava žrtve tog nesretnog događaja.

Nakon toga, delegacija je isplovila  s pristaništa ispred crkve svetog Roka u Donjoj Lastvi  položiti zajednički vijenac u more na mjestu potapanja parobroda “Cetinje”.