Obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje parabroda „Cetinje“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. prosinca 2022. - 12:48
Autor: 

Polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi danas  je obilježena obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje broda „Cetinje“, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tom prigodom, poginulo je preko  200 putnika civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Talijana, pripadnika partizanske brigade “Garibardi”.

U ime OBNOR – a o ovoj velikoj tragediji govorio je predsjednik Mato Brguljan, koji je pozdravio sve nazočne, osvrnuvši se kako je  došlo do nesreće, kao  i na sve žrtve:Umjesto da se ljudi raduju, zadesila ih je velika tragedija, potapanje parabroda Cetinje, koju nikada ne smijemo da zaboravimo. Neprijatelj je prilikom povlačenja iz Boke ostavio pustoš na moru, minirajući zaliv Boke i rušeći puteve i mostove. Jedina komunikacija je postala pomorska plovidba zalivom Boke. Cetinje je bio metalni brod i naišao  je na savremenu minu“.

Brguljan se prisjetio i kapetana Božo Paparela i njegova 3 člana posade, koji su uspjeli preživjeti te se kapetan Paparelan nastavio baviti pomorstvom i nakon nesreće. Također je dao prijedlog da se  se napravi novi spomenik i postavi na javnu površinu u Gradskom parku, kao i još neke prijedloge, koji bi čuvali od zaborava žrtve tog nesretnog događaja.

Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, pozdravio je nazočne te se i on osvrnuo na nesreću, koja se dogodila na  današnji dan, prije 78 godina. Prisjetio se svih  žrtava: „Ostali su sjedinjeni u smrti s ostalim žrtvama, različitih vjera, ideologija, nacionalnosti. Smrt je izjednačila sve razlike za života“.

„Veze između Italije i Crne Gore, posebno između Kotora i Boke kotorske su jako daleke i  duboke. Ostavljeno nam je u nasljeđe ogromno materijalno i nematerijalno bogatstvo. Ne postoji region van Italije  koji baštini njenu tako veliku kulturnu baštinu“, rekao je Dender te istakao da se kroz brojne aktivnosti Zajednice Italijana približi kultura Italije. Također je izrazio zahvalnost svima koji čuvaju od zaborava žrtve i koji na današnji dan dođu u Donju Lastvu i odaju počast žrtvama.

Nakon toga, delegacija je isplovila  s pristaništa ispred crkve svetog Roka u Donjoj Lastvi  položiti zajednički vijenac u more na mjestu potapanja parobroda “Cetinje”.