O poeziji Petra Gudelja u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. svibnja 2023. - 11:55
Autor: 

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je sinoć u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

 U ime organizatora, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, na početku večeri, nazočne je pozdravio  predsjednik HNV-a  Zvonimir Deković.

O pjesništvu Petra Gudelja govorila je prof. Ana Vuksanović, koja je istakla kako je zbirka  dosta raznolika po motivima, ali ima i  onih iznenađujućih.

„Poezija koja je duboko refleksivna i metafizička i u sebi sublimira više elemenata. Sastavljajući odabir ove zbirke gospodin Miraš Martinović je predvidio desetak  tematskih cjelina. Zbirka je dosta raznolika po motivima, ali ima poprilično iznenađujućih“ – rekla je prof. Vuksanović. Osvrnula se na  četiri elementa, koja su dominantna u poeziji Petra Gudelja – zemlja, voda, vatra i zrak, a i na činjenicu da je gospodinu Martinoviću bilo teško izdvojiti pjesme, koje imamo priliku  pro(čitati) u zbirci.

„Želio sam, a nije bilo lako, sačiniti izbor iz poezije Petra Gudelja, iz okeana izdvajati kapi, a svaka izdvojena kap čini okean. Ovdje kao nigdje drugdje, nikada nijeste sigurni da li ste uradili pravu stvar , izdvojili pjesme koje zaslužuju da budu izdvojene. Sve su  pjesme ključ nekog drugog svijeta, a sve kapi dijelovi nekog drugog okeana“ – zapisao je Martinović. 

Stihove je interpretirao poznati  dramski umjetnik Slobodan Marunović, koji je na zaista poseban način predstavio poeziju Petra Gudelja, ne krijući zadovoljstvo stihovima koje čita. 

Petar Gudelj je živio u Beogradu do 1990., nakon čega se vratio u Hrvatsku. Vuksanović je pročitala nekoliko pjesama, a između ostalih  i pjesmu „Nije ti se obradovala“, koja govori o pjesnikovu povratku i emocijama koje povratak budi.

Element kiše, vode, mora…, Vuksanović objašnjava  čitajući određene stihove iz čijih se redaka vidi pjesnikova snaga i moć izražavanja, kao što i sam  Martinović zapisuje:“Gudeljeva poezija budi beskrajne reminiscencije. Ova poezija je geologija, antropologija, biologija… Gola zbilja, čista metafizika. Život bez uljepšavanja“.

Na kraju večeri, obratio se i autor, koji je govorio o nedoumicama kada je radio na zbirci, jer je htio uvrstiti  pjesme u što većem broju.  2013. posvetio je Petru Gudelju  pjesmu Nedjelja u Mostaru. Izrazio je žaljenje zbog nemogućnosti Gudelja da prisustvuje promociji, ali je prof. Vuksanović  pročitala ono što  je gospodin Gudelj napisao za sinoćnju promociju.