Novi dvobroj Hrvatskoga glasnika na više od stotinu stranica

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. srpnja 2024. - 9:25
Autor: 

Iz tiska je izišao dvobroj Hrvatskoga glasnika 190/191, koji na više od stotinu stranica donosi presjek najzanimljivijih događaja iz društvenog i političkog života Republike Hrvatske i Crne Gore.

Glasilo Hrvata Crne Gore objavljuje ekskluzivni intervju s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić, posebnom savjetnicom hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova, koja govori o položaju ovdašnjega hrvatskog naroda te otvorenim pitanjima koji opterećuju dobrosusjedske odnose Crne Gore i Hrvatske.

Za ovo izdanje Hrvatskoga glasnika govori i prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, poznati hrvatski povjesničar književnosti, koji je s još jednim zaljubljenikom u Boku kotorsku, dr. sc. Domagojem Vidovićem, jezikoslovcem i onomastičarom, te prof. dr. sc. Viktorijom Franić Tomić, sudjelovao u pripremi pretiska „Budvanske pjesmarice“, za koju se u stručnim krugovima kaže da predstavlja „Bašćansku ploču bokeljskih Hrvata“.

Na stranicama posvećenim kulturi može se saznati o znanstvenom otkrivanju razloga zbog kojih je glagoljica tako dugo u upotrebi u Boki kotorskoj i o novoosnovanom festivalu starije duhovne glazbe, koji nam je predstavio don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije.

Posebna pozornost posvećena je proslavama blagdana bokeljskih svetaca, a predstavljen je i dio bogate duhovne i tradicijske riznice Boke kotorske, kao i znameniti Hrvati negdašnje Budve. Uz nezaobilazne crtice o zaljevskoj pomorskoj prošlosti, najavljeni su predstojeći najznačajniji kulturni događaji u Hrvatskoj.

Urednik Hrvatskoga glasnika je Nikola Dončić.

Tiskanje časopisa potpomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Marko Franović, hrvatski dobrotvor iz Australije.