Nikola Ciko o nedavno održanoj Izbornoj skupštini Bokeljske mornarice

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 13. rujna 2023. - 17:25
Autor: 

Nažalost, ovih dana svjedočimo ostvarenju svih mojih slutnji i tvrdnji u vezi načina “rukovođenja” i namjera  “rukovodilaca” Bokeljske mornarice.

Dakle, grupica ljudi, kojima je davno istekao mandat ili im je i istekao mandat a oni davno dali ostavku na svoju funkciju, pa se poslije pokajali i ponovo zasjeli na tu funkciju, uz pomoć grupice istomišljenika, za koje sam siguran da, mnogi, nisu obaviješteni težine svojih djela, uspjeli su da održe nešto što oni zovu Skupština i donesu “odluke”, koje predstavljaju “posljednju brokvu u kašeti BM”.

Ovo zahtjeva kratko obrazloženje:

-ova grupica “oktroisanih” delegata, nikad nije izabrana za delegate već je postavljena odlukom 2-3 “rukovodioaca” po sistemu lokal patriotizma, šovinizma ili poslušnosti, a nikako zasluga ili rada u ovoj organizaciji.

-nekoliko ovih delegata nisu članovi  ove organizacije, nego su postali delegati kada su se pojavili na takozvanoj Skupštini.

-takozvana skupština zakazana je protivno odredbama važećeg Statuta i odredbama Zakona o NVO. Naime Statut BM je imperativan kada piše:

Skupština je najviši organ odlučivanja Bokeljske mornarice Kotor, a sačinjavaju je

–20 članova matične organizacije Bokeljske mornarice Kotor;

–20 članova Bokeljske mornarice Kotor – podružnica Tivat;

–20 članova Bokeljske mornarice Kotor – podružnica Herceg Novi;

–članovi Admiralata i Upravnog odbora.

Mandat članova Skupštine traje 4 godine i mogu biti ponovo birani.

Ovaj član nije ispoštovan ni u jednom svom elementu!

Veoma je sumnjiv i podatak o 33 delegata kada se po fotografijama vidi da je u Sali bilo ukupno 34 prisutnih.

Slijedeća nebuloza koja pokazuje “organizaciju” ove takozvane skupštine što je do dva dana prije tog zlodjela, najavljivana delegacija od 20 članova, zatim od 30 članova, da bi na skupštini bilo verifikovano 33 mandata.

U posjedu sam spiska od 30 “delegata”, od kojih pouzdano znam da 13 nije učestvovalo “Skupštini” a verifikovano je  prisustvo 33 delegata!

Zagonetno zar ne?

U posjedu sam “dokumenta” koji nosi naslov FINANSISKI IZVJEŠTAJ 2019.-2023. a  odnosi se samo na poslovanje 2022. u okviru konkursa za dodjelu NVO- ima Opštine Kotor, iz kojeg se ništa ne može razumjeti o ukupnom finansiskom poslovanju BM za ovaj period.

Ipak se tu nalazi nekoliko interesantnih podataka:

-Putovanje u Italiju potrošeno 2.476 EUR. Naravno ne zana se čije.

- Ugovori o djelu 3.403,25 EUR. Ne krije li se tu odgovo zbog čega su lična   primanja 0.00 EUR.

- Izdavanje Zbornika 3.339,60 EUR.  Zna se da je taj zbornik sastavio A. Sbutega i da ga on prodaje. Ne krije li se tu odgovor zbog čega je došlo do neopozive ostavke Admirala “koja više ne važi”.

- Reprezentacija      2.209,46 EUR. Ponovo bez riječi obrazloženja, zbog čega toliko (skoro 200 EUR mjesečno).  Ne krije li se i tu odgovor zbog čega su lična   primanja svega 0.00 EUR.

Možda se varam, kada mislim da ovdje ima dovoljno materijala za državno tužilaštvo, revizorsku instituciju i sudove, ali sam siguran da treba čestitati Nadzornoj komisiji kada je ovu skalameriju provukla kroz “Skupstinu”. Isto tako treba reći da su “delegate” imali izuzetno tvrd želudac kada su jednoglasno za ovo glasali.

Treba reći da je karikaturalna odluka da se na ulazu angažuje zaštitarska služba koja je provjeravala one koji su ulazili u dvoranu. Koga su štitili i od koga, pored javnog poziva za prisustvo? Ja vjerujem da su oni bili angažovani da se skup zaštiti od članova BM-Podružnica Tivat, koji su već jednom pokušali da grupno i organizovano prisustvuju sastanku “aktivnog sastava Matice Kotor” i razgovaraju sa Kotoranima, kada je pola tog sastava pobjeglo iz Doma BM u Kotoru, zbog toga što nisu bili spremni da ukrste argumente.

Zbog sastava i saziva ove “Skupštine “ i odluka koje su donesene, ovaj nelegalni skup treba nazvati Osnivačkom Skupštinom Kotorske mornarice, čega su i organizatori svjesni, ali se nisu htjeli odreći imena , koje je registrovano i kod države Crne Gore i UNESCO-a in a taj način nosi veliki prestiž i značajna sredstva. 

Molim moje bivše kolege iz BM, da ostanu dosljedni u borbi za očuvanje ove organizacije.

IMATE SVO MATERIJALNO I ETIČKO PRAVO NA TO.

 

Nikola Ciko